Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Širom Čačka postavlja se 45 kućica za ptice (FOTO) (VIDEO)

post-title


Učenici čačanskih osnovnih škola “Milica Pavlović” i “Dragiša Mišović”, kao i aktivisti Kancelarije za mlade, zajedno su sa ornitolozima iz grupe „Mudre sove“ učestvovali u realizacija projekta pod nazivom “Zeleni inkubator” koji finansira Evropska unija, a odnosi se na postavljanje kućica za ptice.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Nosioci projekta “Snažno, zeleno” su mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine.

Učenik OŠ “Milica Pavlović” David Savković, kaže da je učestvovao više puta u ovakvim akcijama.

Foto: MNA/Miloš Lukić

“Smatram da je ovo važna akcija u kojoj smo učestvovali, jer su kućice potrebne pticama”, rekao je Savković, dodajući da se i kod kuće brine o pticama.

Njegova školska drugarica Sara Ćirović ističe da su kućice važne kako bi se male ptice sakrile od grabljivica i u njima prezimile.

Foto: MNA/Miloš Lukić

“Prvi put učestvujem na ovakvoj akciji, dopada mi se, pomažemo pticama”, rekla je učenica Julijana Damljanović.

Nastavnica OŠ “Dragiša Mišović” Nataša Basarić, izjavila je da je lako motivisati decu na ovakve akcije.

“Profesorka matematike Slađana Paripović i ja doveli smo 20 učenika petog razreda. Već godinama unazad sarađujemo sa ornitolozima iz Čačak, deca se vrlo rado odazivaju čak i na ovaj tmuran i kišovit dan dosta dece je došlo jer vole ptice, prirodu i vole da uživaju u njoj zajedno sa ostalim biljkama i životinjama”, navela je Basarić.

Neformalna grupa „Mudre sove“ dobila je zadatak u okviru projekta da postavi 45 kutija za gnežđenje ptica.

Foto: MNA/Miloš Lukić

“Krenuli smo sa projektom i idejom da su staništa za mnoge divlje vrste pa i za ptice ugrožena, da staništa nestaju. Ljudi koji su odlučivali prepoznali su ovaj projekat i dodeli nam kućice”, rekao je ornitolog Zoran Rajičić.

Kutije za gnežđenje ptica biće postavljene pored škola, u gradskom parku, kao i pored Zapadne Morave.

“Projektom će biti obuhvaćene sve osnovne škole, sad idemo od škole do škole. Danas smo lepili nalepnice Evropske unije, organizatora i nosilaca projekta na kućice, ali idemo u svaku školu gde će biti održana predavanja o značaju ptica za ekosistem, o ugroženosti staništa i u svakoj školi ćemo postaviti po jednu kutiju”, rekao je Rajičić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Na području Čačka, u toku Zapadne Morave, ovog proleća popisano je 28 vrsta ptica, od kojih neke prvi put.

U Srbiji se godišnje popiše između 200.000 i 400.000 ptica.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar