Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



I u Gornjem Milanovcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

post-title


Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, danas su na Spomenik Živojina Mišića vence položili predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić, predstavnici Vojske Srbije i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ovaj dan čuva sećanje na okončanje najvećeg ratnog sukoba u istoriji čovečanstva, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, ali i na ogromno stradanje srpskog i naroda širom sveta u borbi za slobodu.

- Današnji datum je predstavljao okončanje velikih ratnih sukoba u kojima je učestvovalo 36 zemalja i milijardu i po stanovnika, što je tri četvrtine tadašnje svetske populacije. Oko pedeset miliona stanovnika je učestvovalo pod oružjem, a stradalo je,zajedno sa civilnim žrtvama, između 18,5 i 20 miliona ljudi. Srbija je u Velikom ratu izgubila oko 28% stanovništva - rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

- Rudničko-takovski kraj je imao važnu ulogu u Velikom ratu, na našim prostorima su se dešavali značajni događaji, poput Kolubarske bitke, odnosno Rudničke ofanzive, započete iz zgrade Starog suda u Gornjem Milanovcu, koja je najslavnija stranica slobodarske istorije srpskog naroda ovog kraja. Oko 10 000 ljudi ovog kraja od 1912. do 1918. godine, kroz Balkanske i Prvi svetski rat, učestvovalo je u ratnim operacijama, a svaki drugi se, na žalost, nije vratio kući. Ovde je u 19. veku krenulo oslobađanje i vaskrsavanje srpske države, a u prvoj polovini 20. veka se na ovim prostorima branila sloboda i država Srbija - naglasio je Marušić.

Dan primirja se obeležava u mnogim zemljama, a u Srbiji je neradni dan i kao državni praznik slavi se od 2012. godine. Amblem današnjeg praznika krasi cvet  Natalijina ramonda, koji zbog svoje osobine da oživi nakon dužeg sušnog perioda, simbolično predstavlja uzdizanje srpske države posle godina mukotrpne borbe za oslobođenje. Iznad cveta je motiv lente Albanske spomenici, odlikovanja vojnika koji su časno i hrabro branili svoju otadžbinu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar