Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Izvucite iz albuma fotografije predaka, iz fioka spomenice, da se vide tvorci istorije

post-title


Zasluge srpske vojske i mnogih pojedinaca za završetak Prvog svetskog rata su ogromne, a žrtve koje je podneo srpski narod zaslužuju sećanje. U cilju obeležavanja sto godina Prvog svetskog rata upućen je Javni poziv građanima Srbije, kao i Srbima u regionu i dijaspori da učestvuju u stvaranju "Albuma sećanja" na pretke u tom ratu.

Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine s blagoslovom patrijarha SPC Irineja uputio je Javni poziv građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori za dostavljanje fotografija i ostalih dokumenata iz Prvog svetskog rata i učestvovanje u stvaranju "Albuma sećanja na naše pretke".Ostrvo Vido - ostrvo smrti, dolazak bolesnih i iznemoglih srpskih vojnikaOstrvo Vido - ostrvo smrti, dolazak bolesnih i iznemoglih srpskih vojnika

Poziv je upućen u cilju obeležavanja sto godina Prvog svetskog rata a u saradnji s Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade  Srbije.

"Obeležavanje jednog izuzetno značajnog i tragičnog istorijskog događaja, kakav je Prvi svetski rat, za ceo srpski narod predstavlja svojevrsnu privilegiju - privilegiju spoznanja društvenog i civilizacijskog hoda kroz vreme i konstituisanja kulturno-istorijske vertikale", ističe se u pozivu.

"Oživimo sećanja, osvežimo pamćenje, pomozimo istoriji"

Građani se pozivaju da ukoliko poseduju fotografije, autobiografske spise, dnevnike, pisma vojnika, razglednice, kao i druga dokumenta od istorijskog značaja kao svedočanstva događaja iz perioda Prvog svetskog rata, skenirana dokumenta uvrste u zajednički "Album sećanja".Oživimo sećanja - pomozimo istorijiOživimo sećanja - pomozimo istoriji

Na taj način će se, kako se navodi, učiniti vidljivim duh i delo slavnih predaka učesnika Prvog svetskog rata.

Ističe se da je istorijska odgovornost i zadatak promovisanje kulturnog nasleđa srpskog naroda, nezamenljiv segment kulturne baštine evropskih naroda.

"Kao takva srpska istorija i kultura je ravnopravni član evropske i svetske istorije i kulture, a srpski narod jedan od najtužnijih svedoka strahovitog stradanja učesnika u Prvom svetskom ratu. Zasluge srpske vojske i mnogih pojedinaca za završetak rata su ogromne, a žrtve koje je podneo srpski narod zaslužuju sećanje", naglašava se u Javnom pozivu.

Apeluje se na potomke da postanu svedoci vekova slavne prošlosti svojih predaka. "Izvucite iz albuma fotografije svojih predaka, iz fioka spomenice i dnevnike, iz srca dedove i pradedove, i učinite ih vidljivim tvorcima naše istorije", poručuju iz Saveza potomaka ratnika ratnika Srbije 1912-1920. godine.

U Javnom pozivu građanima i dijaspori ukazuje se da nas istorija obavezuje i poziva da sačuvamo uspomene i sećanja na velike godine srpskog naroda 1914-1918. i kako se naglašava "ulogu svakog pojedinca u njemu, negujući ljubav, humanost, čast, rad, stvaralaštvo i opšte dobro kao ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka".



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar