Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Još uvek nema razloga za prelazak na onlajn nastavu

post-title


Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je veoma važno da očuvamo prosvetni sistem. Naglasio je da su se škole pokazale kao najsigurnije mesto, kao i da u pojedinim okruzima koronavirus i nije uopšte ušao u škole. Tako da nema razloga ni za paniku ni za prelazak na onlajn nastavu, poručuje Ružić i dodaje da se situacija prati.

Branko Ružić je, naveo da su vaspitno obrazovne institucije ponele ogromno breme, pre svega prosvetni radnici, kao i da je važno da obezbediti da proces sticanja znanja što duže funcioniše na ovakav način.

"Imamo blagi porast zaražanih, ali kada pogledamo i statistiku i činjenicu da u obdaništima imamo 250.000 dece, u osnovnim školama oko 530.000, u srednjim školama oko 250.000 na fakultetima 250.000. To je nekih milion i 250.000 nečije dece oko kojih svi mi brinemo i ta bojazan je legitimna i opravdana, ali ne treba to politizovati i paničiti", poručuje Ružić.

Naglasio je da su se škole pokazale kao najsigurnije mesto, jer se pokazalo da u njima ne dolazi do procesa transmisije samog virusa, već da virus dolazi spolja.

"Ove mere koje je Vlada juče na sednici donela, koje su restriktivnije, nadamo se da će u narednih 15 dana, do 1. decembra, da smanje taj tonus virusa", rekao je Ružić.

Što se tiče konkretnih brojki koliko je zaraženih učenika, kaže da "Batut" ima detaljne podatke, ali da je u osnovnim školama taj procenat negde oko 0,1 odsto na nivou čitave Srbije.

"Imamo situaciju da u nekim okruzima koronavirus uopšte nije ušao u škole. Tako da nema razloga ni za paniku ni za prelazak na onlajn nastavu", ističe ministar.

Naglasio je da od početka postoji mogućnost roditelja koji žele da se opredele da njihova deca nastavu prate onlajn.

"Do sada je taj procenat u startu bio nekih 4 procenta, u septembru 2,7 odsto, sada kada je počeo blagi rast sada je 3, 3 odsto, ali to samo govori da roditelji u velikoj meri imaju poverenje u prosvetni sistem", dodao je Ružić.

Kada će morati da se pređe na onlajn nastavu

Na pitanje koja je to crvena linija kada će morati da se pređe na onlajn nastavu, Ružić kaže da postoje jasni protokoli i pravilnici koji se preduzimaju.

"Ono što je važno to je da će uvek zdravstveni deo Kriznog štaba biti vlastan da predloži te mere. Za sada tog razloga zaista nema", ističe Ružić.

Naveo je da se prati situacija i da se reaguje čim se pojave slučajevi zaraze.

Ukazao je da se i među nastavnim osobljem beleži blagi rast zaraženih i da će i taj podatak uticati na predlog novih mera.

"Ukoliko dođe do nekog velikog rasta u redovima prosvetnih radnika biće problem organizovati sam proces sticanja znanja", rekao je Ružić.

Na pitanje da li je dovoljno onlajn nastave snimljeno, ministar kaže da je uvek tri nedelje unapred snimljeno.

"Zahvalnost dugujemo našim školskim upravama, sada se prati nastava koji su snimili u školskoj upravi u Valjevu, pa tako na tri nedelje neka druga školaska uprava se menja. Mislim da oni vrlo predano rade svoj posao i pored onoga što rade u svojim školama. Veliki trug, veliki rad i velika predanost tih prosvetnih radnika i moramo im biti zahvalni", poručio je Ružić.

Istakao je da je važno da roditelji budu pažljivi i obazrivi kako bi sprečili da "korona uđe u obrazovni sistem na velika vrata".

"Mislim da su ove mere od juče na neki način i signal i alarm za sve nas odrasle da povedemo računa kako se ponašamo i da li poštujemo mere", smatra Ružić.

Naglasio je da je Zakon koji je donet veoma važan, jer će preventivno delovati na svest ljudi.

"Ja sam siguran da 80, 90 odsto građana poštuje mere, ali zbog one manjine koja pokazuje visok stepen neodgovornosti nažalost dolazimo u situaciju da dolazi do većeg zaražavanja", zaključio je Ružić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar