Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dr Tiodorović: Zaravnjenje epidemiološke krive trek polovinom decembra

post-title


Epidemiolog i Član Kriznog štaba Branislav Tidorović kaže za RTS da će i nedelja pred nama biti veoma teška, a da će krajem sedmice doći do jednog laganog smirivanja. Ističe da se zaravnjenje krive ne može očekivati pre polovine decembra.

Branislav Tiodorović je, gostujući u Jutanjem dnevniku RTS-a, rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna.

– Gledajući sa stanovišta popunjenosti bolničkih kapaciteta, gledajući sa stanovišta stope umiranja koja je vrlo visoka – mi se nalazimo u situaciji kada je veoma važno da budemo svesni ukupnog kretanja, organizovanosti i koncentracije na poslovima koje treba da radi zdravstveni sistem, ali i svi ostali – dodao je Tiodorović.

Na pitanje šta dalje možemo da očekujemo, Tiodorović kaže da će i nedelja pred nama biti teška.

– Možemo očekivati da će i ova nedelja pred nama biti veoma teška, a da će krajem nedelje doći do jednog laganog smirivanja. To ne mora da znači baš mnogo optimistički, ali će biti važno da smirimo i kontrolišemo čak i ovako tešku situaciju – istakao je Tiodorović.

Govoreći o tome do kada će sve ovo trajati, Tiodorović kaže da se zaravnjenje krive ne može očekivati pre polovine decembra.

– To znači u pravom tom smislu. Možda će doći i pre toga do smirivanja, ali zaravnjenje u pravom to smislu, ali i održavanje na visokom nivou, će potrajati još neko vreme. To znači da ćemo moći da kažemo, to bi bilo već optimistično, da ćemo do Nove godine imati uočljiviji pad i smirivanje situacije i da uđemo u novu godinu u mnogo mirnijoj situaciji – istakao je Tiodorović.

Kada je reč o povratku normalnom životu, Tiodorović ističe da je to moguće tek kada stigne vakcina.

– Postoje naznake da ćemo je dobiti dosta brzo. Ali neće to biti količine kojima ćemo moći veliki broj ljudi da vakcinišemo, ali će po prioritetu. Spremni smo u potpunosti da takoreći da danas stigne vakcine znali bismo šta treba da radimo i kako bi se ona čuvala, transportovala i aplikovala – rekao je doktor.

Poručuje da moramo biti svesni da ćemo još sve ove mere morati da zadržimo.

– Ja očekujem da tamo negde do proleća mora da traje ceo sistem očuvanja ovih mera, vakcinacije i uz tu vakcinaciju i podizanje kolektivnog imuniteta moći ćemo da stignemo do jedne potpuno kontrolisane situacije – naglasio je Tiodorović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar