Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Propali gigant ponovo zahuktao proizvodnju: U fabrici konfekcije na Suvoboru šiju se skafanderi i zaštitne maske, koje se izvoze čak u Francusku (FOTO)

post-title


Gornji Milanovac – Kada je nekadašnji gigant bivše Jugoslavije, konfekcija „Rudnik“ otišla na doboš, hiljade radnika ostalo je bez posla, a propali su i zarasli u korov fabrički pogoni koji su se nalazili na seoskom području.

Stečaj nad konfekcijom "Rudnik" otvoren je 2015. godine, a imovina je na prodaju stavljena polovinom januara ove godine, nedugo putom kompanija Jomil Inženjering iz Pranjana kupila je propalog giganta za 9,2 miliona dinara.

Foto: RINA

Danas su pogoni ponovo oživeli, radi se punom parom, a proizvodi se ono što nam je svima najneophodnije, a to su zaštitna odela, skafanderi, pa i maske koje se izvoze u Francusku.

„Krenuli smo najpre da radimo zaštitne maske za francusko tržište, u planu je da počnemo da radimo kompletan beli program: skafandere, posteljinu za bolnice, već smo dogovorili program za kardiovaskularnu bolnicu na Dedinju, što znači da će beli program za novu kliniku delom stići iz Pranjana”, kazao je Čeković.

Foto: RINA

Proizvodnja je počela pre pola godine, trenutno je zaposleno 20 radnika, mahom žena koje su ranije bile zaposlene u konfekciji „Rudnik“.

„ Imamo ambiciju da do kraja sledeće godine ovde bude zaposleno oko sto radnika, nabavljena je i nova oprema, do kraja godine, biće još desetak žena“, dodao je Čeković.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar