Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U gornjomilanovačkoj bolnici nema ni jedan slobodan krevet: Jedini spas u čačanskoj Plavoj hali

post-title


Gornji Milanovac - Na sastanku opštinskog Stručno operativnog tima istaknuto je da je situacija u na području opštine Gornji Milanovac izuzetno složena i zabrinjavajuća, a u prilog tome govori svakodnevni porast broja zaraženih korona virusom, kako među građanima tako i među zdravstvenim osobljem, zajedno sa velikim brojem preminulih u trećem talasu.

Zaključak današnjeg sastanka je između ostalog, da nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije na području opštine, jer su mere koje su uvedene na nivou Republike dovoljne, a rezultati u vidu smanjenja broja obolelih očekuju se sredinom sledeće sedmice.

Imajući u vidu da se beleži sve veći broj građana koji su dolaze u Covid ambulantu, tokom jučerašnjeg dana čak 286, bilo je neophodno uvođenje određenih novina.

"Opšta 1 medicina, čiji je ulaz pored Covid ambulante u celosti će biti u službi Covid pacijenata kako bi se omogućili bolji uslovi za prijem pacijenata i povećali kapaciteti. Ulaz za službe Stomatologije, Patronaže i palijantivnog zbrinjavanja kao i Kožnog biće sa druge strane zgrade Doma zdravlja, odnosno iz dvorišta", kazao je dr Aleksandar Čivović, rukovodilac Stručno operativnog tima. Opšta 2 medicina radiće isključivo prijem non covid pacijenata.


Među novinama koje će biti uvedene su razglas – povezan sa ordinacijama, koji će omogućiti prozivanje pacijenata koji su ispred ambulante ili u šatoru kao i fizičko tehničko obezbeđenje što podrazumeva lice zaduženo za sprečavanje bilo kakve vrste pritiska, neizbežnog u ovakvim situacijama.

Čivović je naglasio da je neophodno strpljenje i razumevanje građana jer medicinsko osoblje daje sve od sebe da ispoštuje potrebe svakog pacijenta, ali i u tim slučajevima neophodna je trijaža, odnosno procena zdravstvenog stanja na osnovu koje se određuju prioriteti za prijem.

U gornjomilanovačkoj Opštoj bolnici situacija je takođe, veoma teška. Kapaciteti predviđeni za smeštaj Kovid pacijenata su popunjeni, a dosta medicinskih radnika je pozitivno na korona virus.

"U poslednjih desetak dana bolnički kapaciteti popunjeni su između 95 i 100%. Došli smo u situaciju da lica sa srednjom i teškom slikom ne možemo da smestimo u Bolnicu. Tek otpuštanjem pacijenata dobijamo mogućnost za prijem novih. Bolnice u koje smo ranije slali pacijente u Čačku, Kragujevcu i Beogradu su prebukirane i zatvorene za prijem pacijentata iz drugih gradova –istakao je Milorad Dimitrijević, načelnik Štaba za vanredne situacije. Alternativa za bolničko lečenje trenutno je Plava hala u Čačku, u kojoj je popunjenost oko 30%.
Ni u Bolnici ni u Domu zdravlja u ovom trenutku ne postoji organizacijska celina, zbog velikoj broja obolelih medicinskih radnika. Većina onih koji rade nisu u mogućnosti da iskoriste slobodne dane zbog obima posla a do promena u broju radno sposobnih dolazi svakodnveno.

Većina ambulanti na seoskom području je zatvorena, funkcionišu samo zdravstevne jedinice na Rudniku (ponedeljkom, sredom i petkom) i u Pranjanima svakodnevno.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar