Učenici srednjih škola kao i viših razreda osnovne škole čija su odeljenja podeljena u dve grupe ići će, kao i do sada, naizmenično jednu nedelju onlajn, a jednu u školi, rekao je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.  

“Kada se nastava odvija onlajn to za učenike ne znači da ne idu u školu. Nastava se odvija kao i u školi 30-minutnim časovima”, rekao je za RTS Miloš Blagojević.

Pomoćnik ministra prosvete rekao je da se od početka vodi računa da sve epidemijske mere budu poštovane i da škola, pre svega, bude bezbedna.

“Učenici su, kao i nastavnici, konstantno nosili maske. Pratićemo stanje i ubuduće i ukoliko  dođe do zaražavanja, prelazićemo na druge oblike nastave”, rekao je Blagojević.

Najveći broj učenika kod kojih je registrovan koronavirus zarazio se van škole. Bilo je slučajeva da su se učenici zarazili i u školi, ali je reč o sporadičnim slučajevima. 

“Ukoliko imamo dva povezana slučaja, to je prvi alarm da se pređe na onlajn nastavu. Postoji ceo niz procedura da se utvrdi da li je zaraženi učenik bio u kontaktu sa drugim učenicima, da li je nosio masku i slično kako bi se utvrdilo da li može da dođe do dalje transmisije virusa”, objašnjava Blagojević.

Pomoćnik ministra kaže da je prvo polugodište malo skraćeno i da će školska godina, kako stvari sada stoje, biti produžena za pet dana. Kada je reč o probi državne mature, ona će najverovatnije biti odložena za jesen.

Blagojević je rekao i da se dolaskom vakcine nazire svetlo na kraju tunela i da bi nakon što se vakcinišu nastavnici u narednim mesecima nastava mogla da se vrati na 45-minutno trajanje časa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here