Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



SEPA nabavlja PM uređaj za merenje nivoa suspendovanih čestica u Čačku

post-title


Agencija za zaštitu životne sredine(SEPA) pokrenula je postupak nabavke PM uređaja za merenje nivoa suspendovanih čestica u vazduhu koji će biti instaliran u Čačku, potvrdio je za MediaPortal Filip Radović direktor SEPA. Podsetimo, pre nekoliko dana narodni poslanik i član Odbora za zaštitu zivotne sredine Marko Parezanović ovim povodom uputio je pismo agenciji.

Radović i Parezanović održali su sastanak na temu kvaliteta vazduha u Čačku. Parezanović je obavestio javnost da je dobio uveravanja da će PM uređaj biti instaliran u Čačku za 4 do 5 nedelja. Parezanović je takođe još jednom naglasio važnost gašenja kotlarnica koje troše "prljave" energente.

Marko Parezanović i Filip Radović
Foto: MediaPortal

"Razgovarao sam sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) Filipom Radovićem o aktuelnoj situaciji vezanoj za kvalitet vazduha. Gospodin Radović me je uverio da je SEPA pristupila postupku nabavke PM uređaja za merenje nivoa suspendovanih čestica u vazduhu koji će biti instaliran u Čačku za 4 do 5 nedelja. Na taj način javnost u Čačku će biti realno i objektivno informisana o trenutnom kvalitetu vazduha u gradu, a nadležne službe će moći da prate efekte mera koje grad i država primenjuju u ovoj oblasti. Ne možemo vratiti vreme unazad i izmeriti kvalitet vazduha pre 10 godina jer merenja nije bilo, ali to možemo raditi u budućnosti.

Takođe, grad Čačak će u kratkom roku uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine završiti proces gašenja kotlarnica koje koriste "prljave" energente tako da će u veoma bliskoj budućnosti svi javni objekti za grejanje koristiti isključivo prirodni gas. Ovo ne bi bilo moguće da prethodnih godina proaktivnom politikom grada u ovoj oblasti nije došlo do konzerviranja na desetine mazutnih i kotlarnica na ugalj i lož ulje u užoj i široj gradskoj zoni. Ovim putem se zahvaljujem gospodinu Radoviću i Agenciji za zaštitu životne sredine na iskrenoj i dobroj saradnji. Samo zajedno, konkretnim delima možemo sačuvati našu životnu sredinu i pobediti politikanstvo koje je u ekspanziji- napisao je Parezanović na svojoj fejsbuk stranici.

Podsetimo, pre desetak dana privatni PM uređaji koje koristi aplikacija AirVisual izmerili su povišen nivo PM čestica u vazduhu nakon čega je u javnosti nastala polemika o relevantnosti tih rezultata. Zavod za javno zdravlje takođe je izdao upozorenje građanima da je nivo PM čestica povišen.

MediaPortal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar