Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dolović o prve dve godine vlasti i postignutim rezultatima u Lučanima

post-title


Milivoje Dolović, predsednik Opštine Lučani, gostujući u emisiji Odgovor rekao je za Tv Lav+ da je zadovoljan postignutim za 2 godine vlasti u Lučanima.

Uloženo je mnogo u oblasti putne infrastrukture, kanalizacione i vodovodne mreže i objekata javne namene.

2019. i 2020. godine Lučane su zadesile velike poplave. Uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije uspeli su da izgrade bedeme u donjem delu opštine, gde su prošli bez većih posledica. U delu gornjeg Dragačeva bilo je oko 130 poplavljenih objekata.

120 miliona dinara uloženo je u vodotokove drugog reda 2020. kada su kompletno regulisane reke Dragačica, Dobrica, potok Suvodo i potok Duplja, čime je smanjena mogućnost njihovog izlivanja.

Za ovu godinu planirana je izgradnja bedema na desnoj obali reke Bjelice koji bi štitio srednju školu i kuće koje su bile ugrožene na tom potezu. Radi se projektna dokumentacija i za regulaciju Puhovske reke, Tijanjske, Živičke reke i potoka Duplja u gornjem delu vodotoka, ističe Dolović.

Trenutno je na teritoriji Lučana 84 obolele osobe od Korona virusa, što je mnogo bolje stanje nego u decembru kada ih je bilo više od 500, naglašava Dolović. Više smrtnih ishoda bilo je sada nego u prethodnim talasima. Vakcinisano je preko 600 prvih dana imunizacije, a zdravstveni radnici su bili zaraženi u velikom broju, čak oko 70% tokom novembra. Sada je situacija i na tom polju daleko povoljnija.

Ove godine planirana je nabavka najsavremenijeg skenera za pluća i rekonstrukcija Dispanzera u Guči, što bi trebalo da doprinese poboljšanju zdravstvene usluge.

Od 7 do 9% novca manje je u budžetu zbog epidemije, ali, uprkos tome minimalni broj otpuštenih radnika na teritoriji cele opštine.

Autoput će doprineti razvoju privrede Opštine Lučani i povezivanju sa većim gradovima, pa Dolović očekuje da će smanjen budžet iz prethodne, biti nadomešten ove godine.

U planu je i izgradnja nove industrijske zone, za koju se očekuje dozvola Srbija Vode zbog blizine reke Bjelice.

Posebno su ponosni na ulaganja u putnu infrastrukturu. 120 km puta urađeno je za 2 godine. ,,Da se to dogodilo pre, imali bismo mnogo više od 18000 stanovnika”, ističe Dolović.

,,U ovom trenutku imamo ugovor za preko 20km puta. Očekujemo da bude i još 50km, što bi ukupno bilo oko 200km puta za 2 godine. Očekujemo i uključenje vodovodne mreže Rzav u mestu Gornja Kravarica i mestu Lisice. Jedan od najvećih projekata je zamena vodovodne mreže na relaciji Lučani- Puhovo čija je vrednost 250 miliona dinara. Zbog pandemije realizacija ovog projekta odložena je za ovu godinu,” dodaje Dolović.

Izgradnja sportske hale u Lučanima posle 15 godina trebalo bi da bude finalizovana. 36 miliona dinara potrebno je još da se taj velelepni objekat završi, a očekivani rok je septembar ove godine. U toku je i rekonstrukcija škole u Guči, za šta je izdvojeno 275 miliona dinara.

Izdvajanja za poljoprivredu u ovom voćarskom kraju takođe su značajna. Čak 45 miliona dinara iznosi ovogodišnji budžet, u odnosu na budžet od pre 5 godina koji je bio svega 11 miliona dinara. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar