Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ne bacajte tegle, postoji način da ih “udomite”

post-title


U ovo doba godine, kako privodimo zimnicu kraju, sve ih je više. Prazne tegle se vuku po špajzima, policama, kupe prašinu, pa neretko baš zbog toga završe u đubretu. Zapravo većina staklenog otpada u Srbiji dospe na deponije umesto da bude reciklirana.

Tegle i flaše na moraju da završe na otpadu. Postoji Fejsbuk grupa “Udomi teglu” gde se tegle besplatno razmenjuju.

“Jedna tegla u ovom trenutku živi svoj drugi život, ja se nadam da ću je dugo koristiti kada meni više ne treba i na kraju kada više ne bude trebala, da se reciklira, ali tek tada pošto smo sve prethodno uradili”, kaže Milja Vuković, ekološka aktiviskinja.

Troškova dostave nema, a nema ni otpada.

“Na grupi Udomi teglu napravljen je jedan pametan sistem a to je da se ova ambalaža ne šalje poštom, da se ne pravi taj dodatni transportni otisak koji prirodu košta već da se u svakoj objavi na stranici stavi grad u kojem je ta osoba koja želi da pokloni ambalažu, zatim da se opiše ta ambalaža, a u komentarima na stranici se javljaju ljudi koji žele da udome tu ambalažu”, navodi Milja Vuković.

Iako staklo može da se reciklira više puta, godišnje se u Srbiji reciklira samo devet odsto stakla i 13 procenata plastike.

“Prošle godine smo uzeli mašinu koja melje staklo, kako bismo mogli lakše da je distribuiramo”, ističe direktor Gradske čistoće Marko Popadić.

Dodaje da se ove godine planira podela plavih kanti za odlaganje reciklažnog otpada i to se, navodi Popadić, pokazalo kao vrlo efikasna metoda jer građani mogu da recikliraju na samom mestu otpada.

Građani Obrenovca od danas mogu ambalažne kutije, kartone i flaše da ostave pored kontejnera, a komunalne službe će ih odnositi na reciklažu svako veče između 20 i 21 sat.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar