Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U toku je rekonzervacija Rimskih termi u Čačku

post-title


Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo trenutno izvodi radove na preventivnoj konzervanciji Rimskih termi u Čačku. Najreprezentativniji ostatak materijalne kulture rimskog doba u Čačku je upravo ovo nalazište.

Otkriveno je sedamdesetih godina prilikom rekonstrukcije gradskog centra iskopavanjem temelja za stambeni objekat, a poslednjih godina grad i ustanove kulture rade na uređenju i turističkoj promociji ovog značajnog arheološkog lokaliteta.
Nakon otkrivanja Rimskih termi 70.godine, urađena je konzervacija, ali je novi postupak zaštite bio neophodan, jer se terme nalaze na otvorenom i trpe posledice ljudskog nemara. Najviše je pretrpeo sistem hipokausta, koji je bio potpuno uništen,  kaže arheolog u Zavodu za zaštitu spomenika Kraljevo, Marija Aleksić Čevrljaković.
Nakon završetka radova lokalitet će biti apsolutno podređen turizmu. Stručnjaci će se postarati da ostaci termi zadrže autentični izgled.

Dugi niz godina Rimske terme bile su zanemaren arheološki lokalitet. Iako predstavljaju važan drevni ostatak materijalne kulture iz rimskog doba, tek poslednje decenije učinjeno je mnogo na njihovoj popularizaciji.
,,U poslednjih 10 godina mi smo uz podršku grada uradili dosta toga na popularizaciji Rimskih termi, kao što je Noć muzeja, Muzeji za 10, vođenje grupa učenika u obilazak i td. Urađene su staze, postavljene table sa prevodom na 4 jezik, kao i prezentovanje na mapi grada Čačka svih ostataka iz Antike”, kaže direktorka Narodnog muzeja u Čačku, Delfina Rajić.

Proces rekonzervacije je u završnoj fazi. Očekuje se da početkom marta bude finalizovan, a terme otvorene za javnost. Posetioce očekuje i uređen prostor oko termi sa klupama i wi-fi signalom.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar