Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srbija 15 puta uvećala izvoz za Kinu

post-title


U poslednjih pet godina Srbija je za 15 puta uvećala izvoz u Kinu, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, ocenivši da je u prethodnom periodu napravljen ogroman pomak u saradnji Srbije i Kine.

Vučić je istakao da je saradnja dve zemlje zasnovana na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti i poštovanja.

On je ukazao da je Kina danas već treći ukupni spoljno-trgovinski partner Srbije i podsetio da je preksinoć dočekao još 500.000 kineskih vakcina na aerodromu, istakavši da je Srbija još pre godinu dana, kada je izbila epidemija korone i u našoj zemlji, imala veliku podršku Kine, koja joj je dopremila opremu, respiratore, ali i ljude koji su napravili dve laboratorije.

- I danas nam najviše pomažu sa vakcinama - naglasio je Vučić.

Zato je zamolio kinesku ambasadorku da prenese izraze njegove najdublje zahvalnosti predsedniku Kine i da mu kaže da se "jedna mala zemlja i njen predsednik ponose tom saradnjom i ističu to na svakom mestu".

Ambasadorka Kine je istakla da se uprkos uticaja pandemije korona virusa saradnja dve zemlje intenzivno razvija.

Čen je kazala da je saradnja fokusirana na dve tačke: prva je zajednička borba protiv pandemije, a druga zajednička borba za ekonomski rast, odnosno oporavak.

- U to spada infrastruktura, kao najveća oblast. Veliki projekti se stabilno odvijaju, kao projekat brze pruge Beograd-Novi Sad, i autoputa Preljina- Požega koji napreduju dobro. Kineska kompanija i francuski i srpski partneri potpisali su i sporazum o izgradnji beogradskog metroa. Danas smo razmenili mišljenja i o saradnji u oblasti poljoprivrede. Imamo veliku mogućnost za saradnju u toj oblasti. Nadamo se da će u budućnosti biti još više kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu - dodala je Čen.

Ona je podsetila da je na nedavno održanom onlajn Samitu Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope postignut široki konsenzus o saradnji, koja će dati novu snagu i razvoju bilateralnih odnosa.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar