Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak: SEPA instalirala uređaj za merenje nivoa PM čestica u vazduhu

post-title


Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) instalitala je u svoju mernu stanicu(na slici) koja se nalazi u Čačku, uređaj za merenje nivoa suspendovanih (PM) čestica u vazduhu. Ovo je na svojoj fejsbuk stranici objavio narodni poslanik i član Odbora za zaštitu životne sredine Marko Parezanović. Podsetimo, Parezanović je nedavno uputio pismo "SEPA" u kojem je zatražio da ova agencija zvanično preuzme obavezu da meri sve parametre kvaliteta vazduha, uključujući i suspendovane čestice.
 
"Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) pre nekoliko dana instalirala je u Čačku uređaj koji meri nivo suspendovanih (PM) čestica u vazduhu. Na ovaj način SEPA će zvanično meriti sve parametre kvaliteta vazduha, a javnost će biti objektivno i tačno informisana o trenutnom stanju vazduha. Aero zagađenje u našem gradu usko je vezano za grejnu sezonu i potrošnju ekološki neprihvatljivih energenata. Uz to, na ruku nam ne ide nedostatak padavina i vetra tokom zimskih meseci. Od naredne godine u Čačku neće biti javnih objekata koji koriste prljave energente za grejanje, a nadam se da će povoljniji uslovi za priključenje na gas motivisati i individualne potrošače da preorjentišu na čiste energente. Ne treba zanemariti ni energetsku efikasnost koja nije na zadivnom nivou o čemu najbolje govori podatak da se u jednom stanu u Srbiji troši nekoliko puta više energije nego u EU. Zbog toga ćemo naredne sedmice u Narodnoj skupštini usvojiti Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije koji predviđa subvencije domaćinstvima za povećanje energetske efikasnosti.
 
Sve ove mere sublimirano će doprineti i boljem kvalitetu vazduha, a njihove efekte pratićemo zvanično zahvaljujući uređaju koji je SEPA instalirala u našem gradu. Verujem da ćemo već od naredne grejne sezone moći da uočimo poboljšanje kvaliteta vazduha"- napisao je Parezanović na svojoj fejsbuk stranici.
 
Prethodnih meseci u čačanskoj javnosti bilo je puno sporenja oko toga ko je merodavan da meri kvalitet vazduha i čiji su rezultati relevantni.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar