Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Novine u oblasti filmskog programa Doma kulture u Čačku

post-title
Foto: Mediaportal


Filmski program Doma kulture Čačak je uveo novinu u oblasti prezentacije svojih programa. Pokrenuta je digitalna filmska platforma LIGHTBOX, koja će doprineti kvalitetnom predstavljanju različitih filmskih formi: kratkometražnih igranih filmova, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova. Takođe, LIGHTBOX će učiniti dostupnim i druge sadržaje vezane za film kao što su video intervjui, podkast, recenzije, kritike, stručni komentari. Cilj je da se gledaocima približe različite autorske poetike i opusi, kao i da se upoznaju sa pojedinim pojavama, aspektima i fenomenima u domaćoj i stranoj kinematografiji. Na taj način LIGHTBOX želi da postane i ostane dobra navika svojih gledalaca.

 

Prvi program koji počinje 30. aprila i trajaće do kraja maja je SRBIJA.DOCS - SAVREMENI SRPSKI DOKUMENTARISTI. Predstavljamo petoro autora različitih prosedea, životne dobi i obima stvaralačkog opusa, aktivnih u produkcionoj, edukativnoj i prikazivačkoj delatnosti kada je dokumentarni film u pitanju: Igora M. Toholja, Dejana Petrovića,  Milana Belegišanina, Aleksandru Mitrić Štifanić  i Maju Novaković.

 

Reditelj čiji filmovi Svedok jednog vremena i Kontrafaza otvaraju ciklus je Igor M. Toholj. Autor više od trideset ugavnom dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, takođe i umetnički direktor festivala DOK i selektor dokumentarnih programa Festivala evropskog filma Palić. Svedok jednog vremena je dugometražni dokumentarac o nekadašnjem Domu sindikata, ustanovi značajnoj u širem društvenom i kulturološkom kontekstu za razumevanje visoke i popularne kulture bivše SFRJ. Kratki film Kontrafaza bavi se suicidalnim beznađem u urbanim sredinama, a nedavno je premijerno prikazan na 68. Martovskom festivalu.

 

O terminim prikazivanjima filmova, kao i o programu SRBIJA.DOCS više možete saznati na platformi LIGHTBOX: www.lightbox.domkulturecacak.org



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar