Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Treća doza i Fajzera?

post-title
Foto: Infopress


Vakcina te kompanije trenutno se daje u dve doze, u razmaku od tri nedelje, mada je u nekim zemljama taj period duži. Izvršni direktor Bajonteka Ugur Sahin sugeriše da bi treću dozu trebalo dati 9 do 12 meseci posle prve.

 

Evropa može da dostigne kolektivni imunitet protiv koronavirusa za tri do četiri meseca, rekao je u sredu direktor nemačke farmaceutske kompanije Bajontek (BioNTech), koja je sa američkim partnerom Fajzerom razvila prvu vakcinu protiv Kovida 19 čija je upotreba odobrena širom sveta.

Dok i dalje traje debata o pragu koji je potreban da se dostigne taj ključni nivo imunizacije, eksperti kažu da bi nivo iznad 70 odsto vakcinisanih značajno poremetio prenošenje koronavirusa među jednom populacijom, piše Glas Amerike.

"Evropa će dostići kolektivni imunitet u julu, najkasnije do avgusta", rekao je novinarima izvršni direktor Bajonteka Ugur Sahin.

Upozorio je da kolektivnim imunitetom neće prvobitno biti obuhvaćena deca, s obzirom na to da je vakcina za sada odobrena samo za starije od 16 godina. Mali broj dece koja se zaraze Kovidom 19 ima ozbiljne simptome ili dugoročne posledice.

Bajontek vakcine čine veliki deo doza koje se daju u Severnoj Americi, gde su poznatije kao Fajzerove vakcine, i u Evropi gde se ubrzava tempo vakcinacije posle sporog početka.

Sahin je rekao da podaci o ljudima koji su primili vakcinu pokazuju da reakcija imunog sistema slabi tokom vremena i da će verovatno biti potrebna treća doza.

Prema istraživanjima, efikasnost Bajontek-Fajzer vakcine pada sa 95 na 91 odsto posle šest meseci, dodao je Sahin.

"U skladu sa tim, biće potrebna treća doza da bi se ponovo došlo do zaštite od gotovo 100 odsto", naglasio je direktor Bajonteka.

Vakcina te kompanije trenutno se daje u dve doze, u razmaku od tri nedelje, mada je u nekim zemljama taj period duži. Sahin sugeriše da bi treću dozu trebalo dati 9 do 12 meseci posle prve.

"Zatim očekujem da će verovatno biti potrebno primiti još jednu vakcinu svake godine ili možda svakih 18 meseci".

B92



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar