Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sa ovog mesta brane se hektari rodnih njiva i spasavaju milioni: Gradonosni oblaci prvih dana od početka sezone zaobišli poznati čačanski voćarski kraj

post-title
Foto: RINA


Čačak – Najveći neprijatelji fabrika pod otvorenim nebom svakako su vremenske neprilike, a najviše mesto na lestvici zauzimaju prolećni mraz i grad. I dok je prva nepogoda već desetkovala rane sorta voća, u selu Prijevor koje je poznato kao poljoprivredni kraj, od početka sezone, za mesec dana nije ispaljena nijedna protivgradna raketa. Dragan Milovanović već 17 godina čuva stražu na protivgradnoj stanici u svom selu, ali ovih prvih dana još uvek, kako kaže, nije imao mnogo posla.

„Prošle godine već za prvih mesec dana bio je ispaljen rekordan broj raketa. Bila je teška sezona, sada je situacija bolja. Još uvek nismo dejstvovali, najbolje bi bilo da tako i ostane do daljnjeg. Protivgradna sezona traje do 15. Oktobra, videćemo kako će se situacija dalje odvijati“, rekao je Dragan za RINU.

Dok munje paraju nebo, protivgradni strelci nisu u zaklonu, i sami su vrlo često poljoprivrednici, pa braneći komšijske njive, brane i sebe. Precizna uputstva za dejstvovanje dobijaju od radarskog centra Užice.

„Mora da se puca na vreme, od momenta izdavanja komande samo 30 sekundi je neohodno da se ispale rakete, ako do tada nisi pucao, nemoj ni pucati, džabe trošiš rakete”, dodaje Milovanović.

Mnogi voćari još uvek gledaju u nebo i zavise od vremenskih uslova. Oni smatraju da su protivgradne rakete jedan od načina kako mogu zaštiti rod, ali pojedini se odlučuju za osiguranje i protivgradne mreže.

Mnogi od ove namere odustaju jer smatraju da je postavljanje protivgradne mreže na njihovo imanje luksuz koji sebi ne mogu da priušte. Mile Radisavljević, vlasnik firme koja se bavi postavljenjem protivgradnih mreža objašnjava da li je to zaista tako.

“Iako mnogi proizvođači smatraju da je postvaljanje protivgradne mreže izuzetno skupo, poenta je da ona za nekoliko godina samu sebe isplati. Cena po hektaru, ukoliko je parcela pravilna košta oko 15 – 16 hiljada evra. Garancija je od osam do deset godina, ali u praksi ona opstaje mnogo duže. Imajući u vidu kolike su štete od grada svake godine, postavljanje protivgradnih mreža donosi višestruke benefite“, izjavio je Radisavljević.

Oni poljoprivrednici koji su se odlučili da ulože sredstva i na svoje zasade postave protivgradnu mrežu, kažu da mirno spavaju i ne prate vremensku prognozu.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar