Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak na korak od ostvarivanja kolektivnog imuniteta: Revakcinisano skoro 30.000 građana, oko 60 odsto stanovništva već imalo kontakt sa virusom

post-title
Foto: Mediaportal


Čačak – Na kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno je hospitalizovano 77 pacijenata. U respiratornom centru nalazi se devet bolesnika, a jedan sa najtežom klinčkom slikom priljučen je na respirator.

Tokom protekla 24 sata od posledica infekcije korona virusom preminuo je jedan pacijent. Na bolničko lečenje primljena su dva kovid bolesnika, a isto toliko otpušteno kući. U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice evidentirano je 39 pregleda, od čega 16 prvih.

„Nadamo se da ćemo se vratiti u normalnu situaciju i da ćemo moći da se posvetimo pacijentima koji ne boliuju od kovid infekcije, te da ćemo početi neka odeljenja koja su dislocirana zbog pandemije da vraćamo u matične prostorije, što će svakako umnogome olakšati rad svima”, rekao je dr Dejan Dabić.

Prema procenama epidemiologa dr Mihaila Lukovića očekuje se da će broj inficiranih nastaviti da pada jer je odziv građana na vakcinaciju zadovoljavajući.

 „Broj imunizovanih u ovom trenutku sa prvom dozom je 32 271, a sa drugom 26 993, što znači kad te cifre pogledamo, te da imamo na umu da je negde 9 400 PCR pozitivnih verivikovano, a da je sa antigenskim testovima taj broj negde oko 15 000, biće da smo mi stigli do 60% onih koji su sigurno imali kontakt sa virusom, tako da već možemo govoriti o korektnom kolektivnom imunitetu ”, pojasnio je dr Luković.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar