Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Berba crvenog zlata samo što nije počela: Malinari za kilogram mogu da očekuju rekordnu cenu, kreće se od 300 do 350 dinara

post-title
Foto: RINA


Ivanjica - Berba maline u ivanjičkom kraju samo što nije počela, a grad koji je juče pogodio ovu opštinu na sreću nije naneo veće štete na malinjacima.


Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije malinara Srbije, oni koji nisu pretrpeli štetu, ove sezone, mogu se nadati dobroj otkupnoj ceni koja malinare nije obradovala u poslednje dve decenije.


"Za kilogram maline proizvođači mogu očekivati oko 300 do 350 dinara,otkupljivači već nude ugovore po ovoj ceni jer maline na svetskom tržištu nedostaje. Nestašica crvenog zlata nije samo na domaćem već i na svetskom tržištu. Velika je potražnja, a maline je prošle godine bilo duplo manje od prosečnog roda u Srbiji koji je 82.000 tone . Ove godine, prema stanju u malinjacima, biće na nivou prošle godine", kaže za RINU Dobrivoje Radović.


On je apelovo na malinare da iskoriste pogodnosti koje nudi država i promene sadni materijal jer država prilikom kupovine subvencioniše voćara sa 90 odsto.


"To je jedini način da na što manjim površinama postignemo visoke prinose i pre svega kvalitet maline koja će najavljenom cenom obradovati proizvođače crvenog zlata", dodao je Dobrivoje.


RINA



Komentari

Opstina Lucani potrosila sredstva za sadnice maline............. u roku od 3 dana...

Vladan Lazović

14.06.2021 21:43



Samo se plasim da cena nije mala, da li ce se ljudi uklopiti. Ako treba i veca cena neka bude. Blokirajte puteve, mora cela Srbija da vidi kako se vi patite. Da bog da Vam se sve maline posusile, zbog onih par puta kad sam u 2-3 sata iza ponoci moro da idem po nekim sporednim vrzinama da bih sa puta dosao kuci.

Novak

13.06.2021 13:39


Ostavite komentar