Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Košare postale simbol junačke borbe srpske vojske: Večeras se obeležava 22. godišnjica slavne bitke

post-title


U junačkoj borbi poginulo je 108 srpskih vojnika

Bitka na Košarama bila je višednevna borba između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Rasa Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Na Veliki petak, tog 9. aprila, teroristi iz tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, regularne vojske Albanije i NATO-a, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na karaulu Košare, na granici tadašnje SRJ i Albanije.

Neprijatelj je u tom trenutku bio višestruko nadmoćniji, pa se oko 1.500 srpskih vojnika branilo od napada snaga koje su brojale između čak 5.000 i 6.000 Albanaca.

Naša vojska je odolevala napadima sve do 14. juna, kada se, po Kumanovskom sporazumu povukla sa Kosmeta.

Odbrana Košara sprečila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama. Najveći deo srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka, prosečne starosti između 19 i 20 godina.

Poginulo je 108 srpskih vojnika, od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca.

Tzv. OVK je priznala gubitak 200 boraca, ali ih je najverovatnije poginulo mnogo više. Zvanično su poginula i dva NATO vojnika, Francuz i Italijan, kao i jedan državljanin Alžira. U toj borbi za odbranu Srbije uništeno je pet albanskih tenkova.

Komandant odbrane Košara, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković, rekao je ranije da je ta bitka simbol herojske odbrane srpske vojske.

On je podsetio i da su Albanci kidisali na Košare i 1998. godine, kada je zaustavljen napad 1.000 terorista, a te godine stradalo je 12 srpskih vojnika.

Đurković je naveo da je sledeće, 1999. godine, tokom NATO bombardovanja, samo 12 vojnika dva dana i jednu noć odbijalo napad 250 albanskih terorista, koje su na kraju jurišem naterali u povlačenje.

– Junačka borba prsa u prsa doprinela je da se ne de dozvoli strateško iznenađenje NATO snaga. Značaj bitke na Košarama je u tome što je sačuvana teritorija SRJ. Podneli smo mnogo žrtava, ali nismo ustuknuli ni pedalj i tako smo spasili mnoge živote po dubini, a spasili smo i mnoge živote neprijatelja, jer bi sigurno izginuli da su krenuli u dubinu naše terirotije – rekao je Đurković.

Obeležavanje 22. godišnjice bitke

Povodom obeležavanja 22. godišnjice bitke na Košarama, večeras u 20 časova u Kombank dvorani u Beogradu, biće održana komemorativna akdemija, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Organizator svečanosti je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tim povodom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas venac na Spomenik junacima sa Košara u Beogradu.

24sedam



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar