Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obeležena slava Gornjeg Milanovca i Crkve Svete Trojice

post-title
Foto: Press služba


Jutros je u crkve Svete Trojice održana svečana arhijerejska liturgija povodom praznika Silaska Svetog duha na apostole, slave Hrama Svete Trojice i gradske slave. Liturgiji je prisustvovao predsednik opštine Dejan Kovačević sa porodicom, koji je sa sveštenstvom crkve slomio slavski kolač.

Obeležavanju današnjeg praznika, osim brojnih vernika, prisustvovali su direktori javnih preduzeća i ustanova, privrednici, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Pedeseti dan nakon Vaskrsa a deseti dan od Spasovdana, slavi se Sveta Trojica ili Duhovi. Na taj dan spustila se blagodat Svetog duha u vidu ognjenih jezika na učenike Isusove, koji su potom krenuli po celom svetu da propovedaju hrišćanstvo na sve svetske jezike.

– Radost je naša danas, draga braćo i sestre višestruka. Na prvom mestu jer slavimo rođendan crkve Hristove, zatim što naš Hram slavi danas zajedno sa gradom Gornjim Milanovcem ovaj praznik kao svoju slavu. Neka bi Gospod svima nama koji smo kršteni Svetim krštenjem, miropomazani Duhom Svetim podario svoje carstvo nebesko , učinio nas po rečima Jovana Damaskina, naslednicima Božijim i sunaslednicima Hristovim. Pribrojao nas među istinske i verne sluge svoje i u ovom životu i u večnosti, sada i uvek i u sve vekove i vekova. Neka nas Sveti duh ozari, obraduje i sačuva od svakog zla. Amin – deo je propovedi koja se čula na današnjoj liturgiji.

Nakon liturgije, u porti Crkve poslužena je trpeza ljubavi.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar