Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Beogradska industrija piva se prodaje: Ponuđena cena 35 miliona evra

post-title
Foto: RINA /G. Otašević


Beogradska industrija piva se prodaje: Ponuđena cena 35 miliona evra
Čačak - Republička agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju akcionarskog društva

„Beogradska industrija piva, slada i bezalkoholnih pića”, a ponuda obuhvata 10 podcelina. NJihova ukupna procenjena vrednost jeste 4,18 milijardi dinara, odnosno 35 miliona evra.

Najznačajnijio pogoni koji se prodaju jesu fabrike piva i sokova u Beogradu, kao i „Fabrika piva i slada Čačak”. Porodaju se, takođe po dva poslovna objekta u Obrenovcu i južnom delu Kosovske Mitrovice, žigovi za pivo, kvas i sokove registrovani u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Čačanski pogon BIP-a smešten je u industrijskom delu grada i obuhvata poslovni prostor od 5.519 (sladara) i 6.056 kvadrata (pivara).

Kupcima su ponuđene i opreme iz ova dva pogona u Čačku koje obuhvataju uređaje iz varionice, vriono-ležnog podruma, sušare, energetike, opreme za otakanje piva i sirćeta, kontrolu kvaliteta i oprema sladare.

BIP se prodaje kao pravno lice, metodom javnog prikupljanja ponuda koje će da budu otvorene 16. avgusta ove godine.

Stečajni upravnik dužan je da prihvati najvišu dostavljenu ponudu, ukoliko je ona iznad 50 odsto od procenjene vrednosti. Ako bude niža, upravnik je dužan da pre prihvatanja takve ponude dobije saglasnost odbora poverilaca.

Pivarstvo u Srbiji osnovano je 1839. godine kad je po nalogui kneza Miloša Obrenovića ta dužnost poverena mlinaru iz Sremske Mitrovice, Jovanu Vajnhapalu, inače Čehu.

Čačak je bio među prvim mestima u Kneževini Srbiji gde se kuvalo i točilo pivo, a za to je zaslužan industrijalac iz Rume, Ferdinand Kren, koji je pod dolasku u Čačak 1850 osnovao zanatsku radnju za proizvodnju piva.

Ovde se samostalno pivarstvo održalo do polovine prošlog stoleća, tada je tadašnja čačanska pivara pod nazivom „Ovčar” pripojena poslovnom stistemu BIP-a.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar