Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jezero Međuvršje se ne vidi od trave: Mašine krenule u hitno čišćenje

post-title
Foto: RINA


Čačak - Zbog bujne vegetacije, trave i trske koje rastu u jezeru Međuvršje i u čijim čestarima se zadržava smeće koje bacaju nesavesni građani i prolaznici, prave se veliki problemi koji ugrožavaju živi svet u njemu.

Turiste koji često posećuju jedno od najstarijih veštačkih jezera u Srbiji oduševi lepota Ovčarsko kablarske klisure, ali ne i zelenilo po površini jezera. U cilju rešavanja ovog problema sa radom je krenula mašina amfibija, koja čisti jezero.

„To nikada nije očišćeno , ovo bi sada bio prvi put. Tu je bila plaža pre 40 godina koja je bila betonirana, sad je to sve zaraslo, nema nikavog prilaza, a mulja ima sigurno pet do deset metara”, rekao je meštanin Zoran Todosijević.

Za meštane i vlasnike ugostiteljskih objekata na jezeru ovo će mnogo značiti jer više neće sami morati da se snalaze oko čišćenja, a učinak rada je svakako kvalitetniji. Kada bude sređeno Međuvršje će ostaviti još lepši utisak na turiste koji ga posećuju.

Za meštane i vlasnike ugostiteljskih objekata na jezeru ovo će mnogo značiti jer više neće sami morati da se snalaze oko čišćenja, a učinak rada je svakako kvalitetniji. Kada bude sređeno Međuvršje će ostaviti još lepši utisak na turiste koji ga posećuju.

„Ova mašina travu koju pokosi , ona i samelje, a mi smo kosili, pa morali da nosimo do čamaca i posle da nosimo u kontejner”, rekao je njegov komšija Mirko Plazinić.

Pored brojnih manastira i prirodnih lepota koje krije Ovčar banja i ovo veštačko jezero privlači brojne turiste kako iz zemlje, tako i iz regiona, pa će samo uređenje ove destinacije poboljšati turističku ponudu.

Biser Ovčarsko kablarske klisure dugo je čekao na uređenje i čišćenje, a prema statističkim podacima iz 2018. godine skoro 70 procenata jezera je pod muljem.

RINA



Komentari

Super

Vladimir

22.07.2021 17:06



Ako želite da pomognete onda krenite od onih koji nam šalju čaše flaše i ostali nered uvodno od Medjuvršja. Mislim da bi to vi trebalo da znate jer to čini sigurno 95 posto djubreta u jezeru. Pa zatim naši nadležni koji to mogu a nerade da to prihvate u banji već puste niz vodu jer im to niko iznad njih to nije sugerisao ili naredio. Sve u svemu po načelu baš me briga ili nije to moj posao. Nije uopšte komplikovano mnogi su pokušavali i hvatali otpad ali nadležni nisu imali petlju ni snage a ni želje da pošalju jedan kamio da odnese otpad. Siguran sam da se ovo sve zna ali ništa.

22.07.2021 10:28



A dok su neki ljudi kupili masinu za ciscenje vlast im je pisala kazne za isto to ciscenje,sada se hvalite kako cistite mrtvo jezero!

Dusan

22.07.2021 02:45


Ostavite komentar