Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Život u prašini i rupama: Meštani Gornje Gorevnice zbog izgradnje autoputa žive u teškim uslovima, na pomolu i rešenje problema

post-title
Foto: RINA


Čačak – Meštani sela Gornja Gorevnica kod Čačka mesecima unazad suočavaju se sa velikim problemom, jer mašine koje rade na izgradnji deonice autoputa od Preljine do Požege čak nekoliko stotina puta dnevno prolaze pored njihovih kuća. Na taj način uništen im je lokalni prilazni put, ali i dvorišta im se, kako kažu, ne vide od prašine.

"Najmanje 200 kamiona danas prođe našim lokalnim putevima. Iza sebe ostavljaju rupe i oblake prašine. Najverovatnije je problem što se mnogo tovari na kamione, a svaki je težak preko šezdeset tona i to ne može da izdrži nijedan put. U dvorište ne možemo da izađemo dok se smena ne završi, svo voće i povrće nam je obelelo. Slike su zaista katastrofalne. Jasno je da mora da se radi, ali samo je potrebno da se malo povede računa o tome šta će ostati nakon završenih radova“, rekao je Duško Nedeljković, meštanin sela Gornja Gorevnica.

Meštani su do centra grada nekada putovali 15 minuta, a sada njihova vožnja traje tri puta duže. Sa kamionima se teško mimoilaze ali i zbog lošeg razvaljenog asfalta moraju da paze kuda se kreću točkovi njihovih automobila.

"Ja sam pre mesec dana naleteo na rupu i udario autom, imao sam trošak od trista evra jer sam otkinuo kompletan prednji trap na vozilu. Najgora je prašina jer od nje sve se u našim domaćinstvima beli, teško se diše, bole oči svaki dan kad vidite istu sliku", kazao je Milan Tanasković.

Nadležni ponudili preko potrebno rešenje

Suočeni sa velikim problemom meštani Gornje Gorevnice su blokirali put i nisu dozvolili prolaz kamionima, nakon čega su sa predstavnicima kineske kompanije, Puteva Srbije“, JP „Gradac“, saobraćajnog inspektora za lokalne puteve održali sastanak kako bi pronašli potencijalno rešenje.

Lokalna samouprava će zatražiti od policije da pojača kontrolu na pomenutim saobraćajnicama, dok su predstavnici kineske kompanije naglasili da će za svoje vozače organizovati nove obuke, ukoliko procene da je to potrebno.

Oni su dodali da će radovi koji zahtevaju transport robe kroz sela biti završeni do kraja avgusta, posle čega će u potpunosti sanirati oštećenja koja su nastala.

Loklane puteve u selima u okolini Čačka obišao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović ističući da će sve biti vraćeno u stanje pre početka radova.

„Lokalni putevi koji su žila kucavica u selima takođe su nam važni, a ne samo srateške saobrćajnice. Zamolio bih meštane za samo malo strpljenja, jer će za nekoliko meseci biti završena deonica od Preljine do Pakovrća, nakon čega će biti sanirani svi lokalni putevi i biti u boljem stanju, nego pre početka radova“, izjavio je za RINU Momirović.

Radovi na izgradnji deonice od Preljine do Požege su intenzivirani, a broj radnika na gradilištima premašio je osam stotina.

RINA



Komentari

Dodjite u Prijevor da vidite kojom brzinom voze radnici i koliki oblak prašine ostave za sobom. O stanju puta i bahatosti da ne pričamo. Da vidimo i to čudo da li će sve biti sanirano!!!

Jedantotalnonebitanlik

24.07.2021 07:59


Ostavite komentar