Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nagrada “Mija Aleksić-biti glumac” uručena Vesni Trivalić

post-title
Foto: Press služba


Nagrada “Mija Aleksić – biti glumac” uručena je u utorak 21. septembra našoj poznatoj filmskoj, televizijskoj, pozorišnoj i glasovnoj glumici Vesni Trivalić. Nagrade su uručili Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac i Velibor Aleksić, sin Mije Aleksića.

Obraćajući se prisutnima prilikom uručenja nagrade poznata i priznata glumica Vesna Trivalić između ostalog je rekla:
– Ovo veče je posvećeno Miji Aleksiću i u slavu njegove umetnosti, a ja ću ovaj trenutak držati čvrsto uz sebe, da mi bude oslonac i putokaz za novi početak koji me očekuje. Zahvaljujem se Miji Aleksiću, što je bio tako veliki da ja večeras u Gornjem Milanovcu primam nagradu koja nosi njegovo ime.

Istakla je i da je Mija Aleksić obeležio njeno detinjstvo, da je bio uzrok velikom smehu, zbog čega su otac i majka morali da joj donose šećer i vodu kako bi prestala da štuca. Kaže da je kroz odrastanje, Fakultet i sazrevanje na pravi način spoznala dubinu njegovog stvaralaštva, od profesora i kolega koji su igrali sa njim i koji su ga gledali.
-Pamtim ga i pamtiću ga po ulogama u filmovima „Skupljači perja“, „Biće skoro prospast sveta“ i poslednji u kome je igrao „Tango Argentino“. Mija Aleksić je odlazio u starost a da to niko nije primetio. Zato što je odlazio mlad i nasmejan… Trebalo je da igram uz njega u predstavi „Izbiračica“, ali njemu zdravlje nažalost nije dozvolilo da ostane sa nama do kraja. Dobro se sećam prve čitajuće probe. I dobro se sećam, da se ničega ne sećam od toga šta sam čitala. Krenula je magija, u 10 ujutru pod neonskim svetlima, on je sve nas pretvorio u publiku. I to je nešto što je sa mnom, dugi niz godina – rekla je sinoć Vesna Trivalić i dodala – od kada sam upisala Fakultet dramskih umetnosti do današnjeg dana imala sam bogat i uzbudljiv život i najveću zahvalnost dugujem mom profesoru Vladi Jeftoviću koji me je primio na klasu i koji mi je odredio život. Ja sam danas srećan čovek zato što radim ono što volim.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac istakao je sinoć da je ustanovljenje nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“ imalo osnov u činjenici da je slavni glumac rođen na teritoriji opštine Gornji Milanovac i da kao jedno veliko pre svega glumačko ime, ne sme biti zaboravljen, posebno ne od nas koji ovde i dalje živimo.

-Smatram da smo uspostavljanjem ovakve manifestacije napravili jedan iskorak i u samoj sferi umetnosti, jer nagradu, kao što znate dodeljuju glumci svojim kolegama, što znači da se uvek biraju najbolji među najboljima. Želim da čestitam gospođi Vesni Trivalić na nagradi „Mija Aleksić - biti glumac“ i da sa ponosom njegovo ime pronosi kako u Srbiji tako i u svetu – naglasio je Kovačević.

U ime Kulturnog centra goste je pozdravio Dragan Arsić, direktor Ustanove. Arsić je podsetio da je 2013. godine Kulturni centar napravio dokumentarnu izložbu o Miji Aleksiću, koja je zapažena na teritoriji čitave bivše Jugoslavije.
-Autor izložbe je Boban Stefanović a potrudili smo se i da na svaki raspoloživ način proslavimo ime našeg velikana Mije Aleksića, tako da smo imali konceptualno ceo njegov životni put. Izložbu smo predstavili u Kragujevcu, njome smo otvorili „60. Pulski festival“, a mogla se pogledati i u Narodnom pozorištu, kao i na Sterijinom pozorju. Od 2017. godine imamo manifestaciju koja obuhvata sve vrste umetnosti kojima se Mija bavio – rekao je Arsić.

Velibor Aleksić, sin Mije Aleksića zahvalio se opštini Gornji Milanovac što već četiri godine na ovaj način neguje sećanje na njegovog oca. On je rekao da zbog smrti majke prošle godine nije mogao da prisustvuje uručenju nagrade, ali u svoje ime i ime svih koji nas sa nekog drugog mesta gledaju, zahvalio se organizatorima i gradu.
Inače, dosadašnji dobitnici nagrade „Mija Aleksić biti glumac“ su Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić i Gordan Kičić.
Nakon uručenja nagrade Vesni Trivalić u njenu čast nastupio je kvartet “Mistik cello” koji se Milanovčanima predstavio delima odabranih svetskih kompozitora, kao i numerama iz domaćih i inostranih filmova.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar