Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Počinju 6. „Dani patrijarha Pavla“ u Čačku

post-title


6. „Dani patrijarha Pavla“ u Čačku sa ograncima u Kućancima, Gacku, Nikšiću i Prizrenu

Otvaranje manifestacije
Vozdviženje Časnog Krsta – Krstovdan,
27. septembar 2021
Manastir Blagoveštenje, Ovčar Banja

8.00 Sveta Liturgija
10.00 Svečanost otvaranja manifestacije


Ove godine, ako Bog da, započinjemo šestu po redu manifestaciju „Dani patrijarha Pavla“ u Čačku sa ograncima u Kućancima, Gacku, Nikšiću i Prizrenu, svečanosti u manastiru Blagoveštenje kablarsko u Ovčar Banji na Vozdviženje Časnog Krsta – Krstovdan, 27. septembra 2021. godine. Svečanost organizuje ©“Dani patrijarha Pavla“ u saradnji sa Eparhijom žičkom, pod pokroviteljstvom grada Čačka i uz pomoć javnih ustanova i ustanova kulture grada Čačka (JU Turistička organizacija Čačka i dr.). Od ove godine uz medijsko pokroviteljstvo TV Hram i Radio televizije Srbije.
Program svečanosti u manastiru Blagoveštenje (Ovčar Banja, Čačak) se realizuje kroz molitveno okupljanje na Sv. Liturgiji (8 časova) posle koje se okupljamo ispred „terase patrijarha Pavla“ gde organizujemo prigodan program, izložbu nagrađenih krstova kolonije „Krst patrijarha Pavla“, novih krstova, horskog pojanja, dodele nagrade za najbolji krst i zahvalnica učenicima kolonije (10 časova).
S obzirom da, svake godine, na taj dan, na otvaranje manifestacije i označavanje završetka rada kolonije „Krst patrijarha Pavla“, na ovo sabranje dolaze sveštenici i predstavnici iz mesta ogranaka manifestacije, i ove godine zajedno sabrani otvaramo manifestaciju na ovom svetom mestu gde je Gojko Stojčević primio monaški postrig i dobio ime Pavle i gde je redovno, kao Episkop raško prizrenski i patrijarh Srpski, dolazio do kraja ovozemaljskog života.
Molitveno okupljanje sveštenstva i naroda iz Čačka i okolnih mesta i mesta koja su deo ovog projekta iz regiona ima veliku simboliku, zajedničkog okupljanja oko ideje uznošenja darova u slavu patrijarha Pavla, ugledanje na njega i njegovo delo, misao i izgovorenu reč. Ugledanje na čoveka koji nam je približio Jevanđelje i Hrista. To bi predstavljalo čin zajedničkog otvaranja manifestacije (Čačak, Kućanci, Nikšić, Gacko i Prizren).
Ovim činom bi, svi zajedno, doprineli širenju ideje baštinjenja vrednosti Bogougodnog postupanja patrijarha Pavle dok je bio na zemlji. Ugledajući se na njega, mi bismo popravljali prvenstveno sebe, a drugima bismo pomagali da šire svoje vidike. Tako sabrani oko iste ideje, osvetljavali bismo naše puteve do carstva večnog života.

Ostale sadržaje manifestacije u Čačku, najavljujemo u dva termina:
1. Sredinom oktobra u Domu kulture promocija časopisa i internet prezentacije (sajta) manifestacije i
2. Početkom novembra završna svečanost, celovečernji koncert pretežno duhovne pesme u izvođenju jednog od najpoznatijih naših horova i besedništvo o patrijarhu Pavlu.

Do skorog viđenja i sabranja u manastiru Blagoveštenje u Ovčar Banji kod Čačka.

Za građane koji žele da prisustvuju, obezbeđen je besplatan prevoz autobusom koji kreće ispred Atomske banje Gornja Trepča u 7.00 časova, a ispred Gimnazije u Čačku u 7.30. Povratak iz Ovčar Banje u 11.30.

U ime osnivača, organizatora, pokrovitelja i Organizacionog odbora.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar