Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Davali su im zadnju koru hleba i vunene čarape da se ugreju: Srpski seljaci spasavali su američke pilote u Drugom svetskom ratu, obeležena 77. godišnjica misije "Halijard"

post-title
Foto: RINA


Gornji Milanovac - Ništa ne govori o prijateljstvu Srba i Amerikanaca kao misija "Halijard", u kojoj su meštani sela Pranjani spasavali savezničkle pilote i pružili im topao dom i hranu onda kad je to bilo najpotrebnije. Na memorijalnom centru na Galovića Polju u Pranjanima danas je obeležena 77. godišnjica misije koja je dokaz velikog prijateljstva dva velika naroda.

"Postoje mnoge slične priče o herostvu u Drugom svetkom ratu, i kada pričamo o hrabrosti često se ograničavamo na one koji nose uniformu, ali ovo je drugačija vrsta hrabrosti, koja govori o seljacima, zapravo običnim Srbima koji danas ovde žive. Kada su obaveštajci saznali da posade vazduhoplova se kriju u Srbiji, kancelarija za strateške poslove OSS-a napravila je plan da izvuče svoje ljude iz okupiranje srpske države. Dok je narod Srbije skrivao oborene avijatičare, deleći ono malo hrane što su imali i zbrinjavajući njihove povrede, OSS je krenuo na posao. Do početka avgusta 1944. godine uz pomoć lokalnog stanovništvazapočela je čišćenje terena i pravljenje tajne piste koja bi savezničkim posadama omogućila izvlačenje i povrat svojim kućama", kazao je na oveležavanju misije Halijard, General major Dejvid Tejbor.

Operacija „Halijard“ počela je u martu 1944. godine, kada je komandant JVUO general Dragoljub Mihailović naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela.

"Kao što pokazuje operacija Halijard jeste da svaki izazov možemo da rešimo ako radimo zahejedno. Želim da se zahvalim našim domaćinima, narodu Pranjana, potomcima ovih hrabrih ljudi i neznanih heroja bez kojih ne bi bilo ni misije Halijard. Partnerstvo između Srbije i Ohaja traje do dan danas, to je biser našeg vojnog partnerstva sa Srbijom. Ove godine slavio i 140 godina diplomatskih odnosa naših država, naše partnerstvo sa Srbijom počiva na zajedničkim vrednostima i zajedniškoj viziji i budućnosti u prosperitetu, stabilnosti i slobodi", kazao je u obraćanju Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

Obeležavanjem godišnjece misije "Halijard"na Galovića polju, položeni su venci žrtvama izgubljenim u Drugom svetskom ratu uz emitovanje himni SAD i Srbije, u prisustvo pripadnika VS.

"Hoćemo da od ovog mesta napravimo kompleks sa kojim će istorija biti ponosna. Poslednjih nekoliko godina uložena su velika sredstva u Pranjanski kraj i time oživelo nekoliko hiljada domaćinstva, zahvaljujući državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, i samo ono što je najznačajnije što se desilo ovoj kraju je poveživanje ove varošice sa autoputem "Miloš Veliki", magistralom u dužini od 25 kilometara je san bio za sve meštane u poslednjih pedeset godina. Galovića polje je sređeno, napravljen je gorski aerodorom i memorijalni centar i nećemo stati na ovome i ono što nas najviše raduje što će ovo mesto i misija "Halijard", biti snimnjen film koji će predstaviti , naše pretke i heroje ovog kraja koji su pomogli u spašavanju američkih pilota", kazao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Sa improvizovanih pista u Srbiji i Bosni i Hercegovini evakuisano je 500 savezničkih avijatičara, od čega 417 Amerikanaca. U periodu od avgusta 1944, do februara 1945. godine avijatičari su prevoženi u američke baze u Italiji.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar