Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gotova za 21 sat i "gradila" je samo dva čoveka: Ovako izgleda prva štampana kuća u Istočnoj Evropi, revolucionarni izum u domaćem građevinarstvu

post-title
Foto: RINA


Čačak - Iako je bilo mnogo onih koji su sumnjali u realizaciju ove ideje, mladi tim inovatora iz Čačka prezentovao je prvu 3D mašinu za štampanje kuća od betona, kao i samu štampanu kuću, koja je prva ove vrste u Istočnoj Evropi. Ovo bi moglo postaći pravu revoluciju u domaćem građevinarstvu, a domovi izgrađeni na ovaj način naša realnost.

"Kuća je napravljena za samo 21 sat i petnaest minuta, za njenu izradu bile su potrebne samo dve osobe i jedna mašina inovativnog 3D štampača. Uređana je najmodernijom tehnologijom koja je trenutno dostupna u građevinskoj industriji. Štampana kuća jeftinija je do 30 procenata, nego da je urađena na tradicionalna način", kazao je za RINU, Nikola Rakić vlasnik čačanske firme Natura Eko.

1638445553_cacak-prva-3d-stampana-kuca-u-srbiji-fotorina8

Mašina omogućuje da sama može da odštampa objekat od betona po zadatom nacrtu i posebnoj recepturi koja će ispunjavati sve ISO standarde u pogledu kvaliteta smese za gradnju. Ispunjavanje svih zahtevnih standarda omogući će da se srpske štampe kuće izvoze i na inostrano tržište. Ovde mladi inovatori neće stati, već imaju u planu da razvijaju svoj patent.

"U planu je da se u budućnosti kuće štampaju po sistemu tri u jedan. Štampač kada napravi zid, zajedno u njemu imate i ostale komponente, izolaciju, kao i elektro i hidro instalicije. Kada mašina sve to zavriši, vi dobijate zid koji koji je gotov i ne zahteva nikakvu dalju pripremu i tretiranje osim eventualnog krečenja", kaže Nikola.

1638445548_cacak-prva-3d-stampana-kuca-u-srbiji-fotorina5

Ovu čačansku kompaniju , čini tim obrazovanih mladih stručnjaka koji su savremenu mašinu za gradnju kuća osmislili do perfekcije. Oni kažu da je ova ideja nastala kao odgovor na mnoge izazove sa kojima se suočava građevisnka industrija na globalnom nivou.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar