Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Firma Noleko, koja se bavi izgradnjom solarnih elektrana, započela je postavljanje kompletne solarne opreme na zgradi Uniprometa na dve lokacije u Konjevićima I Konarevu u Kraljevu (FOTO)

post-title
Foto: Infopress


Plan je da se u anredna dva meseca  postavi  elektana  instalisane snage 2 ipo megava čime će biti zadovoljeno 80 odsto potreba preduzeća  Unipromet. Paneli će biti postavljeni  na više  objekta preduzeća  na   ukupnoj površini   krova od 15 000 metara kvadratnih što će dodatno olakšati I montažu I  smanjiti troškove  postavljanja solarnih panela.

Već od marta  ili aprila naredne godine kada I vreme bude omogućilo veću potrošnju  dobar deo računa za struju Uniprometa će biti značajno smanjen  I to če doneti uštedu, a pri tome   se energija proizvodi iz obnovljih izvora , a ne klasičnih iz  termoelektrana I takodje će u budućnosti omogućiti, ako veči broj firmi postavi takve elktrane, da se smanjiti I zagadjivanje životne sredine. Poznato je da proizvodnja iz obnovljih izvora nema nikakav štetan uticaj  na  životnu okolinu  zbog čega je značajno uraditi što vei broj kapaciteta  na krovovima. Panele je moguće postaviti I na zemljji , ali treba iskoristiti maksimalno što veći broj krovova za postavljanje slarnih panela”, ističe  Saša Luković inženjer u  preduzeću Noleko.

Kompanija Unipromet  je  najveći proizvodjač  zaštitnih ograda i branika za puteve. Kao društveno odgovorna kompanija i veliki potrošač energije, investirala je u postavljanje 1000 solarnih panela na krovovima svojih proizvodnih hala osim što će se smanjiti emisija  CO2, značiće I značajno  smanjenje  troškova u proizvodnji usled povećane  cene električne energije, a  poveća će se I energetska  efikasnost,  a sve zajedno  ubrzaće ekonomsku isplativost investicije.  

“U ovom trenutku mi smo instalirali  polovinu od planiranih kapaciteta I polako ćemo puštati u rad.  Unipromet, na dve lokacije u Konjevićima I u Konarevu , mesečno za struju plaća  5 miliona, a ovo će značiti uštredu od 2 ipo miliona dinara na mesečnom nivou  u zavisnosti od sezone”, kaže direktor Uniprometa Zoran Bojović.

Noleko je do sada postavio 33 elektane , a elektrana koja se postavlja na Uniprometu biće najveće  instalisane snage do sada postavljena na krovovima.  Inače snage elektrane se kreće u zavisnosti od potreba firmi I površine krova od 100, 200 300 kilovata do nekoliko megavata. 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar