Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sa Kablara uskoro pogled iz staklenog vidikovca na 879 metara nadmorske visine - Raspisan tender za projektanta

post-title
Foto: Mediaportal


Turistička organizacija Čačak raspisala je tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju staklenog vidikovca Kablar.
 
Kako je navedeno u projektnom zadatku, vidikovac će biti izgrađen na delovima dve katastarske parcele u Rošcima, na području Ovčarsko kablarske klisure sa 2. stepenom zaštite prirode koje je planirano za razvoj turizma i sportsko-rekreativne infrastrukture.
 
Od projektanta se traži da izradi idejno rešenje i idejni projekat, kao i projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova.
 
Tehničkom dokumentacijom je potrebno definisati uređenje prostora površine 1.000m², pristup objektu i platoima na kojima treba planirati otvorene uređene površine i zatvoreni objekat vizitorskog centra sa info pultom i kafeom, sa kojih se može sagledati predeo izuzetnih odlika sa značajnim prirodnim, esteskim i kulturnim vrednostima Ovčarsko-kablarske klisure.
 
Maksimalna zatvorena površina objekta vizitorskog centra biće 200m². Poželjno je da materijalizacija objekta omogući maksimalnu sagledivost i doživljaj prirode. Krov objekta predvideti kao ravan sa mogućnošću formiranja prostora za sedenje posetilaca.

 

Početni plato biće smešten niz greben na 879 metara nadmorske visine.
 
U blizini gornjeg platoa grebena predvideti vizitorski centar u okviru koga je kafe i info pult.
 
U okviru centralnog platoa - vidikovca predviđene su ekstenzije koje treba da budu postavljene konzolno iznad ponora padine, sa staklenim podom koji omogućava da se stekne utisak boravka u fluidnom prostoru. Konzolni platoi izvan gabarita stene nalaziće se na 874.30 metrara nadmorske visine.
 
Platoe vidikovca i druge parterne površine opremiti adekvatnim urbanim mobilijarom i rasvetom koja treba da doprinese posebnom estetskom utisku i prijatnom ambijentu.
 
Od vizitorskog centra predvideti kretanje stazom koja vodi do nižih platoa, koji treba da su postavljeni kaskadno tako da prate prirodni pad terena na različitim kotama.
 
U planu je i gradnja biciklističkih i planinarskih staza.
 
Prilikom gradnje koristiće se prirodni materijali - staklo, prirodni kamen, drvo...
 
Gradnju staklenog vidikovca na Kablaru najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novembru.
 
- Napravićemo stakleno čudo, vidikovac – most koji će biti velika atrakcija za ljude - rekao je on tada.
 
eKapija


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar