Na čačanskoj pijaci povećana je potražnja za prerađevinama od mesa. Pršuta, slanina , čvarci u ovom periodu prijaju ljudskom organizmu, ali medicinski radnici savetuju da se konzumiraju isključivo kao delikatest, jednom u nedelji u količini od 30 do 60 grama.
Količina mesnih prerađevina koja je potrebna ljudskom organizmu zavisi od zdravstvenog stanja. Naime,osobe koje već imaju narušeno zdravstveno stanje kardiološki pacijenti, osobe sa povećanim nivom triglicerida i holesterola u krvi, bubrežni, kardivaskularni bolesnici ne bi trebalo da konzumiraju ove proizvode.
Mesne prerađevine u svom sastavu imaju proteine, masti, a nemaju vitamine, niti dijetna vlakna i kao takve nisu nutritivno bogate.
Nutricionista, Sonja Nikačević ističe da iako su čvarci, slanina, kobasica domaći proizvodi imaju visoku kaloričnu vrednost koja dovodi do povećanja količine masnoće u strukturi tela i zbog toga treba biti oprezan. Naime, trebalo bi da se poštuje propisana količina do 60 grama ovih proizvoda.
Infopress
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar