Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



NJega zna čitav region i to samo po jednoj rečenici koja je postala večna: Milan od Jasena i "kome da uzme prase" dobili svoj mural na čuvenoj beogradskoj zgradi (FOTO)

post-title
Foto: Screenshot/Društvene mreže


Beograd / Čačak - Nakon što je zgrada Beogradskog izdavačko-grafičkog zavoda prodata, postavilo se pitanje gde će od sada stvarati velika grupa slobodnih umetnika, muzičara, slikara i glumaca altrenativnih scena, koji su morali da se isele iz čuvene zgrade BIGZ-a. I dok se pojavljuju neka alternativna rešenja, a umetnici čekaju svoju "novu kuću" na zidovima ove građevine osvanuo je neobičan mural, sa jakom porukom.

Umetnik Vuk Đurić iz Čačka nacrtao je Milana od Jasena kog je čitav region upamtio iz jednog televizijskog priloga po odgovoru na pitanje o tv pretplati, kada je rekao ono čuveno "kome da uzme prase". Zbog svoje autentičnosti, iskrenosti i neposrednosti taj video zabeležio je veliku popularnost kasnije i na društvenim mrežama. Upravo to pitanje postavio je i Vuk, oslikavajući na najbolji mogući način ne samo zid, već i duh srpskog naroda.

Foto: Screenshot/Društvene mreže

"Mural je nastao kao znak revolta, jer je zgrada prodata, a oni koji su tu decenijama radili i stvarali morali da se isele, bez adekvatnog alternativnog rešenja. Milan sa svojim čuvenim "kome da uzme prase" je simbol kad branite nešto što vam je važno, pa je zato odličan lik koji je u samo jednoj rečenici zapravo prikazao i čitavu našu situaciju", izjavio je za RINU Vuk Đurić.Zgrada BIGZ-a u Beogradu je jedno od najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja u bivšoj Jugoslaviji. Izgrađena je kao zgrada Državne štamparije između 1934. i 1941. godine, po projektu arhitekte Dragiše Brašovana u obliku ćiriličnog slova P, nalik na štamparsku mašinu. Tada četvrta štamparija po veličini u Evropi, najveći je objekat na teritoriji bivše Jugoslavije i jedan od najvećih na Balkanu, s visinom od 64 metra i 3,5 hektara korisne površine.Početkom prošle godine zgradu BIGZ-a kupila je kompanija "Marera propertis", a tadašnji gradonačelnik Beograda istakao je da je ona kupljena od privatnog lica, a ne od države, tako da nisu poznati finansijski detalji. Investitor koji je kupio ovu zgradu, vlasnik je još nekoliko zdanja po Beogradu, pre svega "Beograđanke" i zgrade "Beko"-a.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar