Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Novi susret na Stolovima – 66. put „Narcisu u pohode“

post-title
Foto: Press služba


Brojni zaljubljenici u prirodu, planinu, pešačenje ili šetnju, suncem ispunjen dan, zeleno prebojen pogled, planinski vazduh, nežni - iako divlji, beli cvet neverovatnog mirisa... krenuli su prelepog sunčanog nedeljnog majskog jutra u posetu narcisima na planini Stolovi... Ka Kamenici, polaznom odredištu, uputile su se vesele i nasmejane grupe i grupice Kraljevčana – sa cele teritorije grada, ali i suseda, pa i gostiju iz partnerskih i drugih gradova... članovi planinarskih društava, ali i pojedinci iz Ušća, Vrnjačke Banje, Trstenika, Užica, Kragujevca, Beograda, Niša... autobus vatrogasaca iz Maribora, koji su jedan dan svoje trodnevne posete Kraljevu posvetili boravku u prirodi.

Manifestaciju „Narcisu u pohode“, šezdeset šestu – jednu od najdugovečnijih u Srbiji, kako je istakao, zvanično je otvorenom proglasio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. 

„Ovo je 66. put da planinari iz Kraljeva, iz okoline Kraljeva, ali i cele Srbije i šire, dolaze u Kamenicu i odavde kreću put Stolova narcisima u pohode. Molim vas da danas svi zajedno poštujemo pravila - da ne beremo narcise, da brinemo o prirodi, ali da svakako provedemo najlepše moguće vreme na jednoj od najlepših planina u Srbiji, koja je za mnoge još uvek neotkrivena, a za nas Kraljevčane sigurno jedna od najlepših“, s ponosom je kazao gradonačelnik pred sam početak ove republičke planinarske akcije.

„Zahvaljujem svim organizatorima, koji su se potrudili da svi zajedno možemo da odemo stazama koje su pripremljene, da prošetamo, ali i da se kasnije vratimo ovde u Kamenicu, gde će popodne biti i zabava, prvi put na ovaj način, u organizaciji Mesne zajednice”, rekao je Terzić. 

Manifestacija je od naziva „Berba narcisa“ postala „Narcisu u pohode“ u želji da se podigne ekološka svest o očuvanju prirode i ovog divljeg cveta, koji je zakonom zaštićen, kako ne bi došlo do njegovog istrebljenja.  

Oni koji su u dobroj fizičkoj kondiciji, najuporniji i najizdržljiviji, pri pohodu, pred sobom imaju srednje tešku stazu do 1.375 metara nadmorske visine, dugu 21 kilometar, sa visinskom razlikom od oko 1.00 metara uspona i oko 800 metara spusta (Kamenica – Orlovac – Ravni sto – Nilovska prevoja – Usovica - Nilovska prevoja – Ravni sto – Orlovac – Debelo brdo – Brezna). 

Oni nešto slabije kondicije, gotovo upola kraću stazu - 11 kilometara, sa usponom od 700 metara i spustom 500 metara (Kamenica – Orlovac - Debelo brdo – Brezna). 

I jedni i drugi – svakako - zdravo, u prirodi, proveden dan, ispunjen dobrim raspoloženjem, druženjem, uživanjem... i još jednim susretom sa prolećnim vesnikom narcisom – simbolom buđenja, rođenja i početka.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar