Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Edukativne radionice oduševile osnovce

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Čačanska biblioteka je mesto gde se znanje stiče, čuva i neumorno deli, pa je brojne ustanove koje se bave i formalnim i neformalnim obrazovanjem prepoznaju kao nezaobilaznog partnera u procesu edukacije. U saradnji sa čačanskim Obrazovnim centrom „Znam za višeˮ od 21. do 23. juna u Gradskoj biblioteci održane su tri edukativne radionice za starije osnovce. Radionice je vodila učiteljica Tamara Jugović, a obrađene teme su mahom bile iz oblasti kulturne istorije.

Prvog dana polaznici radionice „Ikona Bogorodice Trojeručice i Sv. Savaˮ upoznali su se sa životom Sv. Jovana Damaskina koji je dodao srebrnu ruku na čuvenu ikonu. Priča je počela u glavnom gradu Sirije, Damasku, a završila se na Atosu, u manastiru Hilandar. Deca su na zanimljiv način otkrivala pojedinosti vezane za ikonu Bogorodice Trojeručice, koja je veza između ikone i Svetog Save, kada je ikona koja predstavlja jedno od čuda naše vere, boravila u Srbiji i mnogo toga još.

Tokom druge radionice „Porodice Kren i Berbelja se ne smeju zaboravitiˮ oživljena je priča o značajnim Čačanima čiji je doprinos razvoju grada i njegove okoline izuzetan. Nakon prezentacije i prikupljenog teorijskog znanja, deca su u pratnji svojih učitelja i nastavnika šetala ulicama i uočavala sva ona zdanja i skulpture koje su dragocen poklon porodica Kren i Berbelja.

Cilj treće radionice zanimljivog naslova ,,Jednoga dana reke će obasjati gradoveˮ bio je da se polaznici najpre upoznaju sa selom Kremna i porodicom Tarabić. Radoznali radioničari su saznali i nešto o zapisanim predviđanjima Tarabića poput onog da će jednoga dana snaga vode pokrenuti turbine hidroelektrana koje će proizvoditi struju. Nakon upoznavanja sa Tarabićima, proširena su znanje o hidroelektranama u Ovčar Banji i Međuvršju.

Tri edukativne radionice koje su održane proteklih dana samo su prethodnica mnogobrojnim kreativnim i edukativnim sadržajima za decu i mlade koje je Biblioteka pripremila za predstojeće leto.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar