Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Hladnjačar Moma otkupio sav rod trešnje i iz srpske Toskane šalje ga direktno preko granice (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Srpska Toskana, iako je čuvena po vinogradima i najkvalitetnijim vinima, ovih dana uspela je da sa još jednom voćnom kulturom otvori vrata i plasira robu van granica Srbije. Berba trešanja u opštini Topola je završena, kao i njen otkup. Ovogodišnji rod voćari komentarišu kao solidan, obzirom na vremenske uslove koji su obeležili proleće i početak leta. Značajne količine sočnih plodova plasirane su na nešem tržištu dok su određene količine izvežene i to uglavnom na Kosovo.

„Krenuli smo sa otkupom 15. maja, prve količine smo vozili za Crnu Goru, deo za Sloveniju a duže vreme radimo za Kosovo. Oni su najliberalniji po kvalitetu traže 21 – 21 +, to proizvođači znaju da je najsitnija trešnja i nju plaćamo 100 dinara, a prve plodove smo plaćali i po 200 dinara. Završen je otkup, berba i zadovoljni smo generalno. Bila je suša, trešnja nije bila izrazito krupna, kiša je kasno pala mnogi od proizvođača nemaju uslove za navodnjavanje tako da kada sve to sumiramo onda smo zadovoljni sa cenom i rodom a i prinosi su solidni jer nije bilo stradanja od mraza“, kaže za RINU, Moma Vasiljević, voćar iz Gornje Trnave koji se bavi otkupom voća.

1656320846_topola-tresnja-preko-granice-fotorina2
Foto: RINA

Prema njegovim rečima trešnja ima budućnost i dobro rađa na ovom podneblju a i sve više mladih voćara investira upravo u zasade trešanja.

„Dominantna je sorta Burlat kod nas, mada sve više mladih proizvođača prati trendove na tržištu i kada podižu zasade oni sade sorte koje su komercijalne. Budućnosti ima jer se kalemi na oblačinsku višnju, nisu bujne, veći sklop biljaka po hektaru i već u trećoj godini stiže na rod i tu odmah ima računice“, objašnjava ovaj voćar iz Gornje Trnave.

Ove godine u njegovoj hladnjači smešteno je oko pet vagona trešanja za nekih dvadesetak dana koliko je trajao otkup.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar