Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sanja je jedina žena u Srbiji koja peče vola, ljubitelji dobrog zalogaja ne žale para za ovaj delikates

post-title
Foto: RINA


Temperatura u Guči već u prvim satima dovedena je do usijanja. Što zbog fantastičnih trubača čija muzika se može čuti iz svakog ugla ove varošice, što zbog tradicionalnih specijaliteta po kojima je Sabor prepoznatljiv. Tokom ove manifestacije strada čitav kontigent prasića i jagnjića, ali sada se na ražnju našao ni manje ni i više nego jedan vo i to ga peče žena. Sanja Nikolić iz Smederevske Palanke uz oca je počela da se bavi ugostiteljstvom, a njihovi specijaliteti mogu se probati na skoro svim manifestacijama u Srbiji. Ipak, vo težak pola tone posebna je priča.

"Svi koji ga probaju kažu da im je to posle omiljeno pečenje. Teško ga je staviti na ražanj, ali zato svaki trud vredi. Da bi se ispekao potrebno je oko 12 sati. Tu pored njega imamo i spreman saft, krompir i pečurke. Dok se peče dodajemo luk i šargarepu, da meso ima poseban ukus u miris", kaže ona.

Sanja je jedina žena u Srbiji koja peče vola, kaže da je u početku bilo začuđenih pogleda ali da se sa svim predrasudama uspešno izborila.

"Svake godine imamo svoje stalne mušterije koje uvek dolaze kod nas da jedu meso od pečenog vola. U početku nije bilo lako, jer treba ispeći toliko mesa ali sam sve kulinarske tajne brzo usavršila. Vidi se kad je meso gotovo, sočno i spremno za serviranje", kaže Sanja.

Porcija ovog delikatesa malo je skuplja od porcije svinjskog ili jagnjećeg pečenja, ali oni koji ga probaju kažu da vredi svaki dinar.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar