Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U brisanom prostoru

post-title
Foto: Gradska biblioteka


U okviru ciklusa „Podrška je važna”, u punom dvorištu Gradske biblioteke Čačak u petak, 5. avgusta, predstavljen je još jedan književni prvenac ‒ zbirka poezije „Granice”, autora Bratislava Bežanića. Biblioteka se trudi da afirmiše manje poznate zavičajne umetnike i na taj način pruža mogućnost da se njihov pesnički izraz čuje i predstavi čačanskoj publici. O zbirci su, pored autora, govorili pesnikinja Ivana Pajić i profesor Miodrag Danilović.

Bratislav Bežanić je rođen u Čačku, gde živi i radi, po obrazovanju je profesor ruskog jezika i književnosti. Piše pesme i priče, govori tečno ruski i španski jezik. Bavi se i prevodilačkim radom. Prevode ruskih autora objavljivao je u časopisima Lipar, Koraci, Art 032, a na španski jezik je prevodio stihove Vaska Pope koji su objavljeni u elektronskom časopisu Esto ne es una revista, u prevodu Ovo nije časopis.

Bežanić je istakao da je zbirka „Granice” podeljena u pet ciklusa i da su pesme objavljenje u njoj nastajale još od studentskih dana. On je govorio i o samopreispitivanju, svrsi poetskog stvaranja i pesničkim granicama. Takođe, Bratislav Bežanić je posvetio i lajt-motivu brisanog prostora, što je posebno ilustrovao kazivanjem vlastitih pesama. „Granice” je njegova prva objavljena knjiga u izdanju Grafoprinta iz Gornjeg Milanovca. O grafičkom rešenju, crtežu na koricama i vizuelnom dojmu koji bogato ilustruje pesme govorila je pesnikinja Ivana Pajić, inače lektor i korektor ove zbirke.

Miodrag Danilović, profesor umetnosti u Umetničkoj školi u Čačku je demistifikovao glavne teme i motive iz zbirke, posebno ukazujući na igru reči koja je vezana za prezime autora i naslov zbirke. „Interesantno je i posebno zanimljivo za analizu da neko ko se preziva Bežanić je zapravo napisao knjigu sa naslovom Granice i da te granice nisu samo fizičke, već pre svega unutarnje i da su pesme u njoj možda i odgonetka kako se kretati u okviru vlastitih granica ili kako ih prevazići”, kazao je Danilović. Potom je pročitao i pesmu „Stanje stvari” i kroz vrlo zanimljivu analizu publici preporučio šta bi ovog leta mogli pročitati.

Pred kraj programa autor je pročitao pesmu „Ruke” koja je pobrala posebne simpatije publike. A kao iznenađenje na kraju Bežanić je najavio da je iz štampe upravo izašla i njegova prva knjiga kratkih priča „Mape zaumlja”. Za muzički deo programa bila je zadužena Mina Milošević, dok je pesničko veče veoma nadahnuto vodila bibliotekar Dušica Brković.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar