Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čarobni Mesec u noći mladih

post-title
Foto: Gradska biblioteka


U predvečerje obeležavanja Dana mladih u četvrtak, 11. avgusta u Gradskoj biblioteci Čačak su se odvijala dva programa posvećena deci i mladima i svima koji se tako osećaju bez obzira na uzrast. Prvi segment je obuhvatio otvaranje izložbe „Kroz objektiv zvezdobrojacaˮ koju je pripremilo Astronomsko društvo „Ruđer Boškovićˮ iz Beograda. Zapravo, ovo je bila prateća aktivnost u sklopu centralnog dela programa simbolično naslovljenog „Pod zvezdanim plaštomˮ, a koji se sastoji od predavanja fizičara Jovana Aleksića Komunikacija sa drugim svetovima, kakvu poruku poslati i astronomske radionice, odnosno posmatranja nebeskih tela teleskopom za koje je bio zadužen Zoran Tomić, predsednik Astronomskog udruženja „Eurekaˮ iz Kruševca.

DSC_0096
Foto: Gradska biblioteka

U Galeriji Biblioteke su na 20 foto-panela, podeljenih u tri tematske celine, predstavljene: odabrane astrofotografije nebeskih objekata, veliki astronomi i teleskopi. Mnogi paneli su upotpunjeni pratećim tekstom koji objašnjava prikazani sadržaj, što izložbi daje edukativni karakter.

Nakon izložbe koju je otvorio Jovan Aleksić, fizičar sa dugogodišnjim iskustvom u promovisanju nauke, usledilo je i njegovo predavanje na terasi Biblioteke. Prisutni su između ostalog imali prilike da čuju neke zanimljivosti vezane za pokušaje uspostavljanja kontakata i slanja poruka putem međuplanetarnih letilica sondi Vojadžer 1 i Vojadžer 2 i dr. Među brojnim jezicima na kojima je poruka napisana bio je i srpski jezik, a slike koje su poslate sadržale su matematičke definicije, lokaciju Sunčevog sistema, crtež muškarca i žene kao i muzičke kompozicije.

DSC_0145
Foto: Gradska biblioteka

Nakon predavanja, u dvorištu Biblioteke organizovana je demonstracija korišćenja Njutnovog tipa teleskopa 150/750 na EQ3 montaži, uz stručno vođenje Zorana Tomića. A radoznali zvezdobrojci su imali priliku da posmatraju Mesec i Saturn. Ozarena lica radioničara i Čačana koji su sa strpljenjem čekali svoj red na posmatranje teleskopom su potvrdili da vlada veliko interesovanje za programe koji promovišu nauku, a koje organizuje čačanska Biblioteka zajedno sa stručnim saradnicima.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar