Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Neverovatna lepota kanjona reke Panjice kod Arilja, pravo blago netaknute srpske prirode: Nakon staze duge 1.000 metara pred vama se pruža Vodena pećina i veličanstven vodopad (FOTO)

post-title


Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek u prethodne tri godine, kada zbog epidemije korona virusa, beleži rekordnu posećenost.

Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

16626644791600091847arilje-jedina-vodena-pecina-u-srbiji-fotorina2

„Za sada su spaleolozi istražili njen prvi deo, oko nekih 200 metara. Za dalja pretraživanja čekaju se obučeni ronioci, jer se pretpostavlja da se u pećini nalazi jezero. Ovo je izuzetno atraktivan lokalitet, a sama staza koja vodi do Vodene pećine pravi je adrenalniski doživljaj. Preko reke su urađeni drveni mostovi, postavljene klupe, ali smeli avanturisti često Panjicu pregaze, ako vodostaj nije naročito visok. Međutim, svim posetiocima savetujemo da ne kreću u obilazak pećine bez pratnje planinara ili speleologa“, rekla je za RINU, Marija Aleksić iz Turističkog centra u Arilju.

Po svom geološkom tipu Vodena pećina je kraškog porekla, a za sada se pretpostavlja da je vodena masa koja izlazi iz pećine, ustvari ponornica nastala od više izvora koji poniru negde u zoni Kukutnice.

16626645211600091858arilje-jedina-vodena-pecina-u-srbiji-fotorina1

Po svom položaju i izgledu ona je jedan od najznačajnijih spaleoloških objekata u ariljskom kraju, a bitan je i njegov hidrogeološki potencijal.

„Pećina je izvorište podzemne vode velike izdašnosti, a retke krečnjačke morfološke pojave koje se ovde mogu uočiti čine ovo mesto savršenim za „aktivni turizam“. Neposredno ispred pećine nalazi se i fascinantan vodopad koji pravi reka Panjica, a visine je oko osam metara. U letnjim mesecima količina vode je manja, ali na proleće i u jesen slika koja se ovde stvara zaista je fantastična“, izjavila je Marija Aleksić.

16626643961600091865arilje-jedina-vodena-pecina-u-srbiji-fotorina3

Ovaj predeo obiluje i brojnim endemskim vrstama, pa je tako u kanjonu Panjice Josif Pančić prilikom svojih putovanja po Srbiji, pronašao izuteno retku biljnu vrstu „campanula secundiflora“, a pretpostavlja se da ih na ovom lakalitetu nema više od sto primeraka.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar