Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Monodrama ,,Vetar i zastave” odigrana u Kulturnom centru u Čačku

post-title


Na Velikoj sceni u Kulturnom centru  premijerno je izvedena monodrama u produkciji Gradskog pozorišta Čačak ,, Vetar I zastave“ o Tanasku Rajiću za koju je tekst pisao Dejan Stojiljković.

Jedan od najustaknutijih ustaničkih junaka, Karađorđev barjaktar i ustanički starešina Tansko Rajić je rođen 1756.godine u selu Stragarima kod Rudnika. Neretko ga nazivaju našim Vilijemom Volasom, čuvenim škotskim junakom, proslavljenim u filmu,,Hrabro srce“, Mela Gibsona,   I upravo je to ono što je inspirisalo pisca Dejana Stojiljkovića da napiše tekst o takvom div junaku .

Pisac veruje da će svako prepoznati nešto u liku Tanaska Rajića, a zadovoljan je i tumačenjem Nikole Šurbanovića. Tekst je izmenjen  u odnosu na prvobitni, kako bi se istakli svi ključni događaji. Većina junaka  Prvog srpskog ustanka su nastradali mladi, retko ko je doživeo duboku starost kao Tanasko Rajić,ugledni domaćin, ali i istaknuti vojnik.

Stojiljković napomnje da je  monodrama mogla da bude i ansamb predstava sa 20 glumaca na sceni.

Režuju monodrame uradio je Milan Milosavljević. Kostim Marina Medenica. Izvršnu produkciju Marko Čkonjević, a pretpremijerno je izvedena 28.juna na Brdu Ljubiću, kao deo Vidovdanskih svečanosti.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar