Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grujičić: Od 20. decembra svakodnevno zakazivanje pregleda kod lekara

post-title
Foto: Wiki


Ministar zdravstva Danica Grujičić izjavila je u subotu da će od druge polovine decembra biti ukinuto zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu preko Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema i da će pacijenti imati mogućnost da preglede zakažu tokom celog meseca.

Grujičić je za RTS rekla da će lekari celog meseca moći da zakazuju preglede u bolnicama, te da će to zaživeti od 20. decembra.

„Mi koji radimo u klinikama, svako od nas jednom nedeljno ima neki svoj ambulantni termin i mi nismo ni bili svesni da je to zaista od 1. do 5. Naravno da sve vreme treba da budu otvoreni termini”, navodi Grujučić, javlja Tanjug.

Ukazuje da svi lekari specijalisti rade po istim protokolima i principima, te da nema nikakvog razloga da pacijenti traže starijeg ili mlađeg lekara.

„Ali ako hoće nekog određenog, onda će možda sačekati nedelju ili dve, ali je važno da doktori u domovima zdravlja ne moraju da gledaju prvih pet dana u ekrane već da zakazuju kad god mu dođe pacijent i to će biti u stanju bilo kada u mesecu radnim danima. Ono što je hitno ide u Urgentni centar”, navodi Grujičić.

Navodi da uvek mora da ima otvorenih termina, te da oni ne mogu da se popune, u suprotnom će biti odgovorni direktori ustanova.

„Znači, stalno mora da bude zeleno, neka bude 25 pregleda, što da ne, koliko puta sam ostala do sedam sati uveče da pregledam pacijente neka se plati to ljudima, ja nemam ništa protiv, kako god, ali ne može da se desi da ja pregledam pet u državnoj službi a onda 25 u privatnoj”, kazala je Grujičić.

Navodi da svi oni koji imaju problem sa zakazivanjem mogu da joj se obrate na imejl danica.grujicic@zdravlje.gov.rs i dodaje da će se pacijentima najpre zakazati pregledi, a zatim utvrditi zbog čega moraju da se obraćaju resornom Ministarstvu kako bi zakazali termin.

Ukazala je da je digitalizacija veoma važna za zdravstveni sistem i da je bitno dovesti optički kabl do ambulanti u svakom selu.

Tanjug / GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar