Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Delegacija turske Opštine Karataj posetila Kraljevo – prvi koraci ka budućoj saradnji

post-title
Foto: Press služba


Predstavnici turske Opštine Karataj, iz Grada Konje, zaduženi za spoljne poslove odnosno međunarodnu saradnju, Fuat Ozdžan i Mustafa Digili, prilikom posete Srbiji, bili su gosti grada Kraljeva.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je, sa saradnicima, u gradskoj kući ugostio delegaciju iz Turske kako bi razgovarali o uspostavljanju saradnje između Grada Kraljeva i Opštine Karataj.

Prema njegovim rečima, prilikom prve posete našem gradu, gosti iz Turske predstavili su brojne potencijale svoje opštine iz oblasti školstva, sporta, turizma, privrede, kulture, zaštite životne sredine...

„Mislim da od njih možemo mnogo toga da naučimo iz oblasti osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja jer se njihova deca bave inovacijama, prave čak i robote, uče mnogo, ali uče i kako da znanje koje su stekli primene u praksi“, izjavio je Terzić. 

Kako je delegacija Karataja prethodna dva-tri dana, zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika Kraljeva Milunom Jovanovićem, obišla i nekoliko firmi sa područja Kraljeva, na sastanku je bilo reči i o uspostavljanju privredne i poljoprivredne saradnje, a iznet je i predlog za saradnju u oblasti uvoza i instalacije solarnih panela. 

„Opština Karataj je mnogo toga uradila i u oblasti zaštite životne sredine, i po tome su lideri u čitavoj Turskoj. Od samih početaka reciklaže su uključeni u taj proces, vrše selekciju otpada i trude se da izgradnjom velikog broja parkova i solarnih elektrana štite životnu sredinu. U toj oblasti sigurno ćemo pokušati da njihove metode primenimo i u Srbiji odnosno u našem gradu“, naglasio je gradonačelnik. 

Terzić je konstatovao da postoji i prostor za saradnju u oblasti sporta, budući da ova opština ima fudbalske i košarkaške klubove, a u poslednjih nekoliko godina kraljevački sportisti beleže odlične rezultate, kako u košarci - i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, tako i u odbojci i drugim sportovima.

„Turska je država koja se ubrzano razvija, saradnja između dve države – Srbije i Turske, na visokom je nivou, a iz godine u godinu se uvećava i privredna saradnja. Grad Kraljevo će nastojati da uspostavi još bolju saradnju sa Turskom, a Opština Karataj i Grad Konja su prava prilika za to, i na nama je da je zajedno proširimo i produbimo“, poručio je gradonačelnik, koji je zahvalio direktoru kraljevačke Šumarske škole Zoranu Nikoliću jer je ova saradnja i započela kroz saradnju između škola.

Predstavnik Opštine Karataj zadužen za međunarodnu saradnju Fuat Ozdžan zahvalio je gradonačelniku Kraljeva na gostoprimstvu. Prema njegovim rečima, za tri dana posetili su mnoga mesta i uvideli da postoje brojne mogućnosti za saradnju između Kraljeva i Karataja. 

„Planiramo da pozovemo delegaciju Grada Kraljeva da nas poseti i da zajedno razmotrimo saradnju u oblasti sporta, kulture itd. Karataj ima mnogo investicija koje se ostvaruju kroz turizam, kulturno nasleđe i na druge načine i uvideli smo da postoje mnoge šanse za saradnju koju možemo uspostaviti posredstvom naših firmi ili preko lokalnih samouprava. Nadamo se da ćemo u bližoj budućnosti uspešno ostvariti mnogo zajedničkih projekata i sa lokalnom samoupravom i sa privatnim firmama“, istakao je Ozdžan.

Prijemu su, pored delegacije Opštine Karataj i gradonačelnika Kraljeva, prisustvovali i direktor Regionalne privredne komore Kraljevo Zvonko Tufegdžić, pomoćnik gradonačelnika Milun Jovanović, član Gradskog veća Aleksandar Cvetković i predstavnik Službe za upravljanje projektima i lokalno-ekonomski razvoj Marko Živković.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar