Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak: Održan protest građana zbog isplate eksproprisane imovine

post-title
Foto: GZS


 Čačak - Ispred zgrade Višeg suda u Čačku danas se okupilo oko 150 građana koji zahtevaju fer nadoknadu za imovinu koja im je eksproprisana, a na kojoj je u toku izgradnja deonica auto-puteva Pakovraće-Požega, odnosno Preljina-Pojate.

 "Ponovo smo ovde jer nas je muka naterala. Meni je konkretno država ponudila 50 dinara po kvadratu da mi plate zemlju, a ja sam u Pakovraću kupio poljoprivredno zemljište iste klase i Poreskoj upravi grada Čačka platio 1.650 dinara po kvadratu prenos apsolutnih prava. Oduzeli su mi kompletno domaćinstvo, kuću od 170 kvadrata, 250 kvadrata pomoćnih objekata i tri hektara zemlje. Do danas je isplaćeno 300 dinara po kvadratu zemlje, a razlika biće isplaćena onako kako bude presuđeno na sudu. Živim gore u nenormalnim uslovima, održavam to, a nemam vodu već tri godine, porodicu sam iselio u Arilje. Dolazio je direktor ’Puteva Srbije’ Zoran Drobnjak pre nekih 15 dana kada sam blokirao puta, jer mi nisu isplatili kuću. Održao je obećanje, kuću su mi isplatili prošle sedmice i rekli su mi da sačekam nekoliko dana da mi pomoćne objekte isplate", rekao je Milojko Ćosić iz Pakovraća.

Vladimir Mirković iz čačanskog sela Katrga navodi da u Kraljevu već ima presuda i plaćaju 480 evra po aru.

"To je znači 500 dinara po kvadratnom metru. Meni su ponudili 151 dinar u Katrzi, za onakvu zemlju", rekao je Mirković.

 Mikan Joković iz Lučana tvrdi: "Uzeli su mi imanje, kuću, voćnjake, a ništa nije plaćeno. Moja borba traje već tri godine”.

Pravni zastupnik nekih od okupljenih građana, advokat Zoran Pešić, istakao je da njegovi klijenti samo traže konačni kraj procesa i pravičnu nadoknadu za imovinu koja im je ekproprisana.

"Moji klijenti se susreću sa problemom da ovi procesi traju predugo. Oni su bili pred krajem, ali je ođednom Viši sud krenuo te procese da vraća iz besmislenih razloga. Ne na osnovu dokaza, već na osnovu tvrdnji „Puteva Srbije” o nekakvim meštov. Građani samo traže da se ti postupci što pre okončaju i da se ne vrši nezakonit uticaj na veštake i da se ne traži po svaku cenu da veštači Gradski zavod za veštačenje grada Beograda, za koji znamo da otvoreno veštači po nalogu određenih ljudi iz ’Puteva Srbije’. Sramno niske cene određuju za građevinsko zemljište u iznosu od 200 dinara", kazao je advokat Pešić.

Prema njegovim rečima, sam grad Čačak propisao je minimalnu cenu građevinskog zemljišta od 1.305 dinara po metru kvadratnom za zonu kuda auto-put i prolazi, što je potvrdilo i veštačenje.

"Vi sada meni kažite da li je realna ta cena koju određuje Gradski zavod za veštačenje od 200 dinara po metru kvadratnom? Naravno da nije. Veštaci određuju upravo te realne cene, od 1.200 do 1.600 dinara po metru kvadratnom. Tu cenu traže moji klijenti, jer je to cena koja je određena", rekao je on.

Okupljenim građanima podršku su pružili i članovi Združene akcije „Krov nad glavom”.

"Ovde imamo ljude koji ni krivi ni dužni nikome, ne mogu da dođu do pravične naknade za svoje domove, za imovinu koja im je eksproprisana za potrebe javnih infrastrukturnih projekata", rekao je Ivan Zlatić iz Združene akcije „Krov nad glavom”.


GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar