Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dan borbe protiv raka - Srbija u vrhu po smrtnosti u Evropi

post-title


Širom sveta obeležava se Dan borbe protiv raka. U Srbiji godišnje oboli više od 40.000 ljudi, a rak odnese više od 20.000 života. Statistika je upozoravajuća - na 18. smo mestu u Evropi po učestalosti obolevanja od malignih bolesti, a na drugom mestu po smrtnosti. Po broju umrlih od raka pluća smo na prvom mestu u Evropi. U samom vrhu smo i po broju umrlih od raka dojke ili raka grlića materice, bolesti koje mogu i da se spreče i na vreme otkriju i leče.

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se 4. februara, a ta borba je iz godine u godinu sve teža.

Prema statističkim podacima, raste broj obolelih od malignih bolesti u svetu, bez obzira na sve preventivne preglede, dijagnostiku, modele lečenja, kaže novinarka RTS-a koja prati zdravstvo Ana Stamenković.

"Životni vek čoveka je sve duži, savremeni načini života utiču na to takođe... To su sve neki faktori rizika da raste broj obolelih i u većini zemalja, posle bolesti srca i krvnih sudova maligne bolesti su sve češće i po pojavljivanju i po smrtnosti. U svetu više od 19 miliona ljudi godišnje dobije ovu dijagnozu, a blizu 10 miliona izgubi bitku", kaže Ana Stamenković.

I statistika za Srbiju je upozoravajuća, jer smo visoko pozicionirani po učestalosti oboljevanja od raka u Evropi.

Uz to, naša zemlja je na samom vrhu po smrtnosti.

Svake godine živote više od 20.000 ljudi, to je jedan manji grad, odnesu maligne bolesti, dodaje Ana Stamenković.

Nacionalna kampanja "Rak je izlečiv 2"
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke u zgradi RTS-a će, simbolično, u 5 minuta do 12, biti ozvaničen početak nacionalne kampanje "Rak je izlečiv 2".

Cilj kampanje je proširiti svest o tome da rak može da se izleči i spreči, te da je prevencijom moguće izbeći čak 40 odsto malignih bolesti.

"Statistika kaže da će u budućnosti gotovo svakog na neki način pogoditi maligna bolest. Dobro je što otkriven na vreme može da bude potpuno izlečen, može da bude preveden u hroničnu bolest koja traje godinama i uz odgovarajuću terapiju omogućava dobar ili određen kvalitet života", rekla je Ana Stamenković.

O zdravlju treba misliti na vreme. Svetska zdravstvena organizacija poziva na promene loših životnih navika.

Ako postanemo malo fizički aktivniji, ako smanjimo telesnu masu, ako ne konzumiramo alkohol, ne jedemo brzu hranu i mesne prerađevine - te izmene u načinu života mogu da smanje 50 odsto mogućnost da u budućnosti obolimo od maligne bolesti, navodi Ana Stamenković.

RTS

 


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar