Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Svetski stručnjaci iz oblasti herniologije okupili se u Čačku na Kongresu

post-title
Foto: RINA


Čačak - Najbolji herniolozi iz sveta stigli su u Čačak gde se održava III Kongres Udruženja heriologa Srbije, a osim domaćih svoja znanja i iskustva sa kolegama podeliće i stručnjaci iz iz Švajcarske, Holandije, Beglije ali i Narodne Republike Kine. Cilj ovakvih sastanaka, pogotovo sa internacionalnim učešćem jeste promocija novih tehnologija.

- Ono što je dobro za ovaj sastanak i što je rezultat dvodnevnog rada jeste pomoć Ministarstva zdravlja koje je potpomoglo našu inicijativu da se ova hirurgija unapredu na jednom sistemskom nivou u okviru nekog programa daljeg razvoja u narednih desetak godina, što se odnosi na optimalizaciju vrsta operacija, troškove lečenja i poboljšanje života operisanih ljudi”, rekao je za RINU prim. dr Bojan Radovanović, predsednik Udruženja herniologa Srbije.

Direktor čačanske opšte bolnice, dr Dejan Dabić, istakao je značaj prisustva ovakvog dogadjaja u Čačku i rekao da je to samo pokazatelj da se čačanska hirurgija vraća na staze „stare slave” koju je nekada uživala.

- Hernija je najčešće oboljenje u populaciji, svuda. Ne u Srbiji nego svuda. Svaki treći muškarac ima šansu da dobije herniju i ns sreću dama muškarci šečće oboljevaju i dobijaju kilu. Ovo je zaista najveći dogadjaj, imajući u vidu goste iz inostranstva, koji je održan u našem gradu od kada postoji zdravstvo u njemu. Tu su tri gosta iz Kine, dva iz Švajcarske, jedan iz Belgije. To su svetska imena u oblasti hirurgije i zaista je velika čast i zadovoljstvo imati mogučnost da ih ugostimo u našem gradu”, rekao je Dabić i dodao da i pored svih poteškoća sa kojima se susreće zdravstvo u gradu na Moravi, ipak se prate svetski zdravstveni trendovi.

On je naglasio da se 95 odsto savremenih metoda lečenja hernije, a koje se koriste u svetu, primenjuju i u zdravstvu Srbije.

-Veoma sam počastvovan što sam tu za 20. godišnjicu Udruzenja herniologa Srbije. Možemo govoriti o prošlosti, moramo govoriti o budućnosti i ovo možemo učiniti zajedno kao grupa kroz saradnju i interakciju i to je ono što ćemo ovde raditi tokom ova dva dana. Pričamo o problemima trbušnog zida i hernija. To je veoma čest problem u celom svetu. Veoma sam srećan što sam ovde, što mogu da pričam sa stručnjacima iz celog sveta, kako možemo da poboljšamo kvalitet života pacijenata. Zaista moramo da učimo jedni od drugih kako bismo nauku i hirurgiju podigli na viši nivo”, kazao je prof. dr Mark Misrez, profesor na Univerzitetu u Levenu, Belgija.

RINA

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar