Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Silosi „Žitoprometa” početkom juna dobijaju novi izgled

post-title


Čačak - U okviru festivala Dani urbane kulture koji se devetu godinu za redom održava u Čačku, u četvrtak 1. juna kreće se sa realizacijom projekta „Silosi”, 

u okviru koga će silosi nekadašnjeg „Žitoprometa” biti oslikani muralima domaćih ali i stranih umetnika. Projekat realizuje udruženje „Dani urbane kulture”, odnosno DUK festival u saradnji sa projektom Nacionalne prestonice kulture i gradom Čačkom.

„Do sada je DUK festival je nacrtao preko 100 murala u gradu Čačku čime smo došli do prepozantljivosti ali i do prilike da oslikamo jedan tako veliki format kao što su silosi. Sa izgradnjom nove ulice silosi postaju integralni deo centra grada i generalno cela ta zona je tražila revitalizaciju. Otuda i prepoznavanje potrebe da taj integralni deo centra grada dobije jedan novi identitet i postane deo urbanog jezgrad grada. Sama lokacija silosa je jako zanimljiva. DObro znamo čemu su služili, da je to jedan napušteni industrijski kompleks i da to povezivanje jednog istorijskog lokaliteta koji je imao jak industrijski značaj sa davanjem novog indentiteta je jedan jako lep spoj”, rekao je Strahinja Babić, predsednik udruženja „DUK”.

Direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović” naglasio je da internacionalni karakter DUK festivala koji kombinuje „strit art”, sport i muzičke manifestacije.

„DUK je i društveno odgovoran festival. Brojne fasade u gradu koje su većinom ruinirane i dotrajale, sada su okrečene, oslikane i one podstiču kulturu očuvanja prostora koji svi mi delimo, a da ne kažem i da anulira potencijalni vandalizam na zapuštenim fasadama. DUK je jedan od najakvitnijih, a slobodno mogu da kažem i najaktivniji art festival u Srbiji koji uključuje mlade stvaraoce i podstiče kreativnost. Festival se, van oslikavanja na različlitim lokacijama održava i pored Zapadne Morave, a ove godine, istakao bih, pored stotog murala, oslikan je i mural sa likom Nadežde Petrović kojim se ovaj festival uključio među brojne partnere, na obeležavanje 150. godišnjice od rođenja Nadežde Petrović, naše velike sugrađanke i rodonačlenice srpske moderne umetnosti”, kazao je Ćalović.

Ćalović je dodao da je grad Čačak, Minsitasrtvo kulture ali i radni tim projekta „Nacionalne prestonice kulture” dao sve od sebe kako bi se omogućilo festivalu DUK da pristupi različitim fondovima, što za cilj ima da on bude znatno vidljiviji nego prethodnih osam godina, koliko se održava.

On je istakao da će nakon slikavanja murala, silosi biti osvetljeni i nada se da će kao i ostali murali oslikani po zgradama grada na Moravi postati značajno mesto na kulturno-turističko ponudi ne samo Čačka već čitave Srbije.

Festival DUK oslikavanjem murala Nadežde Petrović priključio se obeležavanju veka i po od rođenja slavne slikarke; Foto: GZS

Vuk Djurić, muralista i strit artist poznat i pod pseudonimom Endo ističe da je od udruženja DUK ali i čelnih ljudi projekta Nacinalne prestonice kulture dobio poptunu autonomiju u odabiru umetnika koji će oslikati murale na čačanskim silosima.

Prema idejnom rešenju, koje može varirati do 30 odsto, levu „bateriju” silosa oslikaće domaći umetnik, Vuk DJur ović, sredinu duo „Sobekcis” dok je desna rezervisana za umetnika iz Nemačke.

„Glavna ideja je bila da bude angažovan jedan lokalni umetnik, jedan nacionalni umetnik i jedan svetski ili evropski ali intenacionalni umetnik. Druga stvar, silosi us u tehničkom smislu jako kompleksni za rad zato što su oblog formata. Odabir umetnika se odigrao tako što smo gledali kakvi su silosi i šta se sa njima dešava. Oni su trenutno sivi i nalaze se u centru grada. Prva i osnovna stvar u potrazi za umetnicima mi je bila boja. Na osnovu toga, odabir je pao na duo iz Beograda pod nazivom „Sobekcis”. To su braća blizanci koji su završili univerzitet u Beču i jedno su od najeminentnijih srpskih imena strit arta i grafita u Srbiji. U sredini će slikati Kartelović, umetnil iz Nemačke. On je poznat po jarkim i intezivnim bojama i po slobodnom crtežu”, rekao je Đurić.

Površina koju će obuhvatiti svaki mural iznosi po 34 metra u visinu u sedam metara u širinu.

U toku oslikvanja silosa, 10. juna na platou ispred silosa održaće se i jedan muzički dogadjaj na kome će nastupiti Reflection bend iz Gm, Larska iz Kragujevca i Selective colective, dj duo. Pored muzičkog dela, dogadjaj će imati i karakter marketa na kome će lokalni ali i regionalni umetnici moći da izlože i prodaju svoja dela.

Strahinja Babić je najavio i novi muzički dogadjaj u Čačku, a to je Festival muzike Uzlet koji će se održati u Parku mladost pored Zapadne Morave 28. i 29. jula na kome će nastupiti Darko Rundek, Z++, Porto Morto, Mimi Mercedes, Ohajo, Kristijan Molnar, Cosmic G i drugi.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar