Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na brdu Ljubiću održana komemorativna svečanost povodom 208 godina od boja na Ljubiću

post-title
Foto: Infopress


Na spomen kompleksu , na brdu Ljubiću, održana je komemorativna svečanost povodom obeležvnja 208. godina boja na Ljubiću I godišnjice smrti  velikog srpskog junaka iz Drugog srpskog ustanka Tanaska Rajića.

Vence na spomenik  velikog srpskog junaka položio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja Nikola Selaković, zatim predstavnici ministarstva odbrane, načelnik MO , gradonačelnik Čačka , predstavnici Društva za negovaje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine . Presudna bitka u Drugom srpskom ustanku odigrala se na brdu Ljubiću gde su se ustanici  sa ranjenim Lazarom Mutapom povukli pred brojnijim neprijateljem. 3000 srpskih ustanika opkoljenih od strane   7000 vojnika, uglavnom konjanika pod komadom Imšir Ćaja paše. Poginuo je Tanasko Rajić koji nije hteo da ostavi topove, a Vasa Tomić ubio je nedaleko od Morave zapovednika turske vojske Ćaja pašu sto je I bila prekretnica  u boju, nakon čega su turci napustili bojište I povukli se preko Rtara. To je presudilo bitku I donelo pobedu srpskim ustanicima .  

“ Zadovoljstvo je I čast, ali I velika obaveza danas stajati ovde pred spomenika Tanasku Rajiću I ustanicima koji su slavno pali I živote položili za slobodu I nezavisnost naše otadžbine 1815. godine  u boju na Ljubiću”, rekao je ministar u Vladi Srbije Nikola Selaković.

Komemoraciji na Ljubiću, koja je uvrštena u državni program  obeleža vanja godišnjica  istorijskih  dogadjaja   oslobodilačkih ratova Srbije, prethodila je liturgija u hramu Svetog kneza Lazara , a potom je održan pomen izginulim ustanicima I Tanasku Rajiću . 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar