Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku održano predavanje o novim metodama u pčelarstvu

post-title
Foto: Infopress


U organizaciji Udrženja pčelara Čačak i uz podršku grada Čačka održano je predavanje na temu novih metoda u pčelarstvu. Stručnjaci kažu da je edukacija u ovoj oblasti neophodna jer  se  menjaju  brojni faktori poput  klime,  tržišta meda i drugih pčelinjih proizvoda, plasmana kako bi se što ekonomičnije poslovalo. Cilj je da se što manje radi u pčelinjaku, a da se gaji što više pčela.

Zbog  brojnih  problema  u  pčelarstvu  koji se pojavljuju svake godine neophodna je kontinuirana edukacija pčelara. Predavanje posvećeno novim metodama u ovoj oblasti jedno je u nizu koja će do maja organizovati Udruženje pčelara Čačka. Edukacije su namenjene ne samo dugogodišnjim pčelarima, već i mladima koji žele da započnu neki posao, a mnogima to može biti i izvor egzistencije. Razloga sa predavanja stručnjaka odmah na početku godine je mnogo. Osim upoznavanja sa novim metodama, to je prilika i za razgovor o plasmanu proizvoda od meda i njihovoj ceni. Zbog problema na tržištu naročito, kod uvoza meda Savez pčelarskih organizacija Srbije formirao je srpski standard kvaliteta. Na taj način potrošači mogu sami da se uvere kakvog je kvaliteta med i saznaju druge neophodne parametre koje se odnose na samu proizvodnju. U Čačku je registrovano 209 pčelara sa 7853 pčelinje zajednice.

,,Područje ima odlične prirodne i klimatske uslove za bavljenje pčelarstvom i taj potencijal bi trebalo  iskoristiti, kaže prof. dr Svetomir Stamenković. Stručnjaci ocenjuju da je 2022. za pčelarstvo bila, kako kažu, pristojna u poređenju sa nekoliko prethodnih koje su bile loše.

Inače, temperature znatno iznad proseka za ovo doba godine neće negativno uticati na pčele, kaže dr Rodoljub Živadinović. Tačno je da su pčele krenule sa leglom u pojedinim predelima. Na sreću one se lako prilagođavaju vremenskim prilikama i nikakvih problema neće biti za one pčelare ako su na vreme dohranili pčele i suzbili varou. U tom slučaju u pčelinjacima nema nikavog posla do kraja februara.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar