Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Za 350.000 radnika minimalac "skače" na 25.000 dinara

post-title


Minimalna cena rada u Srbiji je od početka 2018. povećana sa 130 na 143 dinara po satu i sada iznosi 24.822 dinara mesečno.

Minimalna mesečna zarada je prošle godine bila 22.620 dinara i od Nove godine je povećana za 2.202 dinara.

Minimalac u našoj zemlji prima oko 350.000 radnika.

Sa druge strane, neoporezivi deo zarade radnika, umesto prošlogodišnjih 11.790 dinara, povećan je u 2018. za više od 3.000 dinara, odnosno na 15.000 dinara.

U Vladi kažu da će se najveći efekat izmene Zakona o porezu na dohodak, kojim je povećan neoporezivi deo zarade, odraziti upravo na oko 350.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu.

Ta poreska olakšica uvešće progresivnost u oporezivanju i rasteretiti privredu za oko 11,6 milijardi dinara.

U nastavku borbe za smanjenje nezaposlenosti, olakšice za zapošljavanje novih radnika ostaće na snazi do kraja 2019. godine i to tako što će preduzetnici imati pravo na povraćaj plaćenog poreza i doprinosa od 65 odsto do 75 odsto.

U vladi navode da su setom poreskih zakona, koje je Skupština Srbije usvojila u decembru 2017. godine, uvedeni značajni podsticaji za početnike u poslovanju čime je, ističe, istovremeno sprovedena jedna od najvažnijih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Ključna novina u zakonima usvojenim u decembru je uvodjenje podsticaja za početnike u poslovanju, koji će biti oslobodjeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini.

Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje takodje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Primena mere počinje u oktobru 2018. i važiće za preduzetnike u režimu isplate lične zarade, navode u Vladi.

Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je realizovao NALED, pokazuje da uštede koje će po ovom osnovu ostvariti preduzetnici idu i do 250.000 dinara godišnje po osobi kod isplate minimalne zarade.

U vladi kažu da će set poreskih zakona koji je usvojen omogućiti bolje poslovno okruženje, manje namete za privredu i bolje uslove za veće zapošljavanje što, dodaju, stvara prostor za novo zapošljavanje u privatnom sektoru, sa namerom da bude pravi motor razvoja srpske privrede. B92



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar