Istraivanja pokazala da gotovo nema razlike između zlatiborske goveđe pršute proizvedene na tradicionalni način u seoskim domaćinstvima i one iz industrijskih pogona za preradu mesa

Mačkat, goveđa pršuta i druge đakonije čekaju kupce (Foto: S. Jovičić)

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije finansira projekat koji obuhvata i uporedna ispitivanja svojstava goveđe pršute sa Zlatibora, proizvedene na tradicionalni način u seoskim domaćinstvima sa jedne, i one iz industrijskih pogona za preradu mesa sa druge strane. Rezultati su pohvalni po Zlatiborce: skoro da nema razlike između ta dva proizvoda jer su obe vrste majstora, očigledno, preuzimajući zanat od predaka, potekle iz iste škole.

Istraživanje je povereno dr Vladimiru Kurćubiću, vanrednom profesoru na Agronomskom fakultetu u Čačku, i Slavici Vesković Moračanin, naučnom savetniku iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu. Oni su za ispitivanje uzeli goveđu pršutu proizvedenu u jednoj industriji mesa sa zlatiborskog područja, pakovanu u vakuumu, a na pijaci u Mačkatu kupili drugi uzorak, pršutu usoljenu i osušenu u seoskom domaćinstvu, neupakovanu.

Opširnije u štampanom izdanju Politike

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here